27 January 2009 | 18 comments

Aku dan Vector

Labels: ,
Assalamualaikum semuaa! Dah lama tak ronda-ronda kat deviantart, tadi tetiba tergerak hati nak bukak, so terjumpa la menda-menda lama ni.

Korang boleh tengok skill saya yang tak berapa cun ni, dari baru belajar (yang kat bawah ni) sampai yang terbaru (kira ikut tahap la), hehe.

Dah lama tak main-main dengan vector ni, bukan apa, malas gila nak melukis ni, kalau si sepang tu lain la, dia ada gak skill nak lukis melukis ni. Saya? ZERO! Haha, lukis orang lidi pandai la.

ni cik Noor Fariza (riz)


hat ni pulak, Cik Farizan

yang ni gadis friendster, curik gambo dia, buat vector.
Wakakaka, yang saya tau, nicknamenya "Clara"


yang ni orang flat saya jugak, Taman Desa Genting, Balik Pulau (aum2)
hehe, Cik Liyana


yang ni pulak, orang yang ber'nick',
tEnUk, deTenuks, fr3ak at Webnet (zaman IRC dulu). Hehe


Sini pulak, tempat aku "menimba bala ilmu"

dan buat pengetahuan korang, saya memang taktau pakai Illustrator, so, semua hasil ni dari Photoshop! Wahaha



23 January 2009 | 3 comments

Belalang Tempur (RXZ) in HDR!

Hi all, I dont know why, i become obsess with HDR even without slr (no enough money to buy la..may I borrow yours? Hehe) and less knowledge about HDR. This time, my experiment is creating HDR with my friend Rxz. Practice make perfect right? Even I know it's sucks, but I'm trying right? :D







22 January 2009 | 15 comments

2nd HDR!

Salam all! This is my 2nd HDR. I'm not a photographer nor graphic designer, I just interested with the artwork.

This image captured by my SE C905 and the experiment with Photomatic. Hit me some comment/feedback/advise/critics okay!








How about it..? What do you think..?


20 January 2009 | 0 comments

Apa Masalah Kau?

Labels: ,
Apa masalah kau?
Apa yang kau mahu?
Apa yang aku buat salah?
Apa yang aku coret semua fitnah?
Apa yang aku luah semua sampah?
Apa kau ingat kau bagus?
Apa kau ingat kau sugus?
Apa punca aku bersuara?
Apa punca aku dihina?
Semata-mata hanya kerana ONGKOSnya
Bila duit menjadi raja...
Bila akidah terpesong ke sana...
Bila akhlak tah ke mana...
Bila hidung dicucuk talinya...
Bila ada kuasa memerintah...
Bila kau sangka kaulah segalanya...
Aku bukan seekor LEMBU yang hanya mengikut tuannya
Bagaimana kalau aku kaji diri?
Bagaimana kalau kau tanya hati?
Bagaimana kalau kau ubah pemikiran?
Bagaimana jika terdapat perbezaan?
Bagaimana cara untuk mengatasi masalah?
Bagaimana jika kami dipijak?
Renung-renungkanlah, jangan terlalu mencari masalah seseorang sehingga tidak mahu melihat kesilapan diri sendiri. Tidak mahu mengaku kesilapan yang telah dilakukan, dan meneruskan dengan ucapan semanis kata itu. Sopan tingkahmu, hanyalah untuk beberapa waktu sebelum talam kembali ke tempat asalnya.
Aku menegur untuk kebaikan bersama...
Aku menjadi korban untuk kepentingan semua...
Aku biarkan diriku menjadi lilin, menerangi semua...
Aku bukan menentang akan tetapi berjuang...
Aku mungkin hina akan tetapi aku bukan nista...
Aku mungkin bodoh tetapi aku mengakuinya...
Adakah kau merasakan diri kau lebih mulia disisi Allah berbanding kekasih-Nya..? Aku hina dan serba kekurangan. Aku bukanlah sebijak kau orang semua, memegang segulung kertas yang dibanggakan, akan tetapi, melupakan tanggungjawab, menggadaikan agama demi harta yang dikejar.
Aku memang orang yang bermasalah, akan tetapi, aku tidak malu untuk mengakuinya bukan seperti kau! Insan yang hanya memikirkan kereta baru, sehingga melupakan tanggungjawab kalian.

Muhamad Hadi Ahmad | myfr3ak

[untuk segerombolan dari aku]


19 January 2009 | 11 comments

Tak Puas Hati!

Salam semua, untuk pengetahuan semua, saya merupakan pengendali blog tidak rasmi kolej MCS - www.mcscollege.blogspot.com dan pihak atasan tidak puas hati dengan tindakan tersebut. So..? "We write what we feel"

Nanti la gua sambung, mau gi class.. chow~

#UPDATE#

Seperti yang dijanjikan, kita sambung sembang bab blog mcs ni.

Sebenarnya, saya bukanlah sekejam yang dorang fikirkan, saya hanya menulis apa yang terbuku dalam hati, sebab apabila saya menggunakan BPP dan lecturer sebagai medium perantaraan, tidak ada apa pun yang berlaku.

Tapi, setelah "meeting tergempar tadi", kami terpaksa akur dengan kehendak dorang. Mengugut dengan "copyright" dan menyatakan kami "memfitnah" dorang. Tu luahan, sebab tu saya ada mention kat sidebar blog tu:

{Infomation}
This is just by our own personal site, just move on if you dont like it =D Why? We're the student, we have right to speak out..if you feel the info in the article not right? Just drop by the comment, and we will take the action. Don't worry, WE WALK OUR TALK.
Kalau salah, tolong tegurkan. Niat kami bukan nak menentang atau membangkang, sekurang-kurangnya kami memperjuangkan hak sebagai seorang pelajar. Kami berjuang bukan untuk DUIT tapi kebajikan bersama.


But, everything is done! I'll closed that blog for some reason that will be secret between the blog writer & college management and if the blog up again, that not by me! Never blame me again about that trash (your word right?). I'm sorry if i do something wrong and the real man is the one who “Walk his Talk” - I will stop blogging for www.mcscollege.blogspot.com but will keep fight for the right. Thank You.

p/s: utk sesiapa yang berkaitan, sini adalah port utk gua lepaskan perasaan, so, xde kene mengena dengan port sana. Sekian.

Regards,
Muhamad Hadi Ahmad



14 January 2009 | 0 comments

We Will Not Go Down - Song for Gaza

Labels: , ,
WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight


13 January 2009 | 2 comments

Tag: Senjata Orang Mukmin

Labels: , ,
Assalamualaikum semua! Hmm, tadi adik angkat saya, Cik Andak (ikha.. peh!) ada send 1 message sama saya yang berbunyi..
"Ya Allah, Sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung Ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada-Mu Ya Allah.. Turunkanlah bantuan-Mu kali ini kepada saudara-saudara kami di Palestin dan hancurkanlah rejim zionis.. Amin.."
dan ada message berangkai yang berbunyi..

"Lipat gandakan doa ini, kirim kepada 7 rakan anda yang lain. Maka,
7 x 7 x 7 x 7 x 7 x 7 x 7= 823543, dan 823543 x 7 = lebih kurang 5.8 juta orang akan berdoa.. InsyaAllah..Bantulah mereka dengan doa"

"Sesungguhnya doa itu adalah senjata orang-orang mukmin"
dan antara insan bertuah (sebab nombor dorang ade dalam my phone list) saudara kain Luth, [next time kita jumpa aa bro] dan saudara Khairil Husni [tuan empunya K-rex.org] dan beberapa orang member IRC lama.

Dan Malaysia baru nak bising-bising pasal nak suruh gencatan la, menda la.. Polis? Fru? Askar? Depa sama jugak macam kita (saya mengaku diri saya serba kekurangan). Tapi, para Mujahidin, macam Jemaah Islamiah yang sanggup bekorban untuk ISLAM, ditangkap pulak, masuk dalam ISA (bukan masalah politik dah sekarang, sebab ni dah masuk masalah dunia). Semua pejuang nak membela agama Allah, dipanggil Terrorist, tak percaya, try tengok kat abang serba tau kita, Encik Wikipedia yang bijak bistari - list of terrorist organization. Saya rasa, majoritinya kat situ, pertubuhan pejuang Islam. Depa saja yang baik, try tengok, mana ada zionist ka, israel ka, yahudi ka, jewish ka..

Tapi betul la, sedih sangat. Terlalu sedih memikirkan nasib dorang yang hidup menderita sedangkan kita kat sini, asyik bergaduh sesama agama hanya disebabkan politik saja.

Saya tertarik dengan quote dari blog bro Eddie
Jika ada antara kita yang berkata:
"Alah... takat hack website... apa lah kesannya pada diorang?"
Tanyalah kepada diri anda pula, sumbangan anda..?



Bro Eddie cerita pasal beberapa team hacker/defacer mula deface site-site israel laknatullah, untuk berperang secara cyber, korang boleh tengok kat blog bro Eddie kat sini. Blogger yang boikot lagi banyak la, tak tahu la kalau dorang just "TAMPAL" gambar "Boikot syarikat yang menaja si Lahanat tu" tapi masih membeli / menggunakan barangan tersebut.

Wallahualam. Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!
Muhamad Hadi Ahmad

[dan saya rasa, dari korang 'tag' benda-benda yang tak berfaedah, kan lagi bagus kita sama-sama berdoa demi saudara-saudara kita disana]


09 January 2009 | 4 comments

Meet My C905


 
Hi all, meet my new C905! Hee =D That image without editing aa, you can see here, here and here to view in the larger version. I don't know what should I say. So, later k..?
 



04 January 2009 | 9 comments

Sejuk Malam Hati Panas

Labels:
Location: Kassim Mustapa, Georgetown
p/s: aku menggunakan bahasa penang untuk menunjukkan kemarahanku, grr

Tadi lebih kurang dalam pukui satu lebih, aku, boy dengan sepupu dia, awie saja la pusing-pusing town. Biasa la, malam last aku kat Penang. Ingatkan nak pi layan nasik beratoq kat tepi Masjid Kapitan Keling tu, tapi not our luck la.. memang beratoq punyaa panjang.. So, tak jadi la. Terus la melepak kat Kassim Mustapa (KM) area-area situ jugak.

Tetiba ada pulak mat saleh dok sandaq kat tiang kedai tu, ushar sekali pun dah tau, tengah high!. Gua dengan boy angkat nasik suma siap, baru nak soru, tetiba mat saleh tu dok buat mengamok plak kat situ sebab mamak tu mintak duit ayaq limau aih ja yang mat saleh tu order. Then, kuaq la macam-macam..antaranya,
"F**K You!"
"Hey, I live here! I'm not a tourist!"
"I'm Sultan Slangor member okay!"
"What Merdeka? F**K Malaysia! If the british..bla..bla (tak clear sangat..), this country will not merdeka! Not about f**king Malay, Indian, Chinese! It's about us! British"
Perghh, berserau gak darah aku, tapi disebabkan saiz badan, aku pun camdaik (perli) baeq punya tapi sikit-sikit ja.

Tokei KM tu pun dah bengang, truih tarik dia pi tempat lain, dia tanjai truih mat saleh bongok tu! Berdarah jugak la tangan Mat Saleh tu. Terus tokei KM tu roger polis, petrol car sampai, dia ngadu, truih angkut mat saleh bongok tu. Sesia ja.

Time nak pi bayaq tu, aku terai la tanya tokei tu,
"Awat bos..? Dok hingaq-hingaq, F**k F**k..?".
Tokei tu pun bagitau la,
"Itu mat saleh la, bawak botoi arak, masuk kedai ni. Dah 2 hari dah, semalam saya dah kasi warning, tapi hari ini dia buat lagi. Saya dah bagitau sama dia, ini kedai muslim punya, no alcohol tapi dia tak mau dengaq jugak. Tu yang saya contact itu polis.."
Apa ke banggang mat saleh tu, aku tau la set-set ampa semua biadap, tapi dah tau masuk tempat orang, cuba la jangan bawak sangat budaya BODOH ampa tu. Sat silap masuk port, ada plak anak-anak antu kat situ, mati hang kena pijak. Hang ingat hang sempoi ka? Tau la hang tengah high! Dah tau tak tahan, toksah dok mengedik minom banggang! B*tOooh! Wat da hel! Fak yu! Ip yu don laik tis contri, get out op hier yu paking bish!


03 January 2009 | 2 comments

Money: Everything,Something or Nothing

Labels: ,
If you ask that question to me, i'll stick with SOMETHING!

Why?

With MONEY, you can:

Buy a HOUSE (Everything) but not a HOME (Nothing)

Buy a CLOCK (Everything) but not TIME (Nothing)

Buy a BED (Everything) but not SLEEP (Nothing)

Buy a BOOK (Everything) but not KNOWLEDGE (Nothing)

See a DOCTOR (Everything) but not GOOD HEALTH (Nothing)

Buy a POSITION (Everything) but not RESPECT (Nothing)

Buy BLOOD (Everything) but not LIFE (Nothing)

Buy SEX (Everything) but not LOVE (Nothing)


Yes, we need money for life, but never life for money. Yes, I just proved it. I got RM3k on Dec 15th, and today (Jan 3rd), just left RM300 something with me. Did i spend it for myself? No! It's for my parent, my sister, my friend, my gadis..That 3 hundred, I'll spend it to pay the fixed line, the router for the streamyx. So..? Did money is everything for me? No! Did money is nothing for me? Just a lil bit. So, I'll stick with SOMETHING. =D


Symbol Poem

Labels:
Hi, hi.. arini merupakan hari terakhirku berada di Penang yang Terindah ni, malam karang lepak umah kakak aku, esok lepas subuh, terus ke Banting~ Actually, classnya start tengah bulan ni, tapi saja la balik awai.. So, kita teruskan pelajaran untuk hari ini ya kanak-kanak..hari ni kita nak belajar "Symbol Poem"..

<>!*''#
^"`$$-
!*=@$_
%*<>~#4
&[]../
|{,,
SYSTEM HALTED
dapat baca? tak paham? kalau di Melayu kan bunyinya mungkin tak berapa sedap, meyh kita try BI kan dia..

<>!*''#
Waka waka bang splat tick tick hash,

^"`$$-
Caret quote back-tick dollar dollar dash,

!*=@$_
Bang splat equal at dollar under-score,

%*<>~#4
Percent splat waka waka tilde number four,

&[]../
Ampersand bracket bracket dot dot slash,

|{,,
Vertical-bar curly-bracket comma comma

SYSTEM HALTED
CRASH.

Camna..? Hehe

Source [here]


Award - Letto MySahabat

Labels:
1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan
di blog anda.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award
ini kepada anda.
letto budak MySahabat.org

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri
sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)
i. tidoq
ii. melepak
iii. bertenet
iv. nescafe tarikk unee
v. hidup bukan untuk duit (bayangkan la, 3 riban, 15 hari abis, apa pun tak beli untuk aku..wakakaka)
vi. tidoq lagi
vii. cari tutorial (photoshop, css)
viii. tak tau dah
viiii. berat aku tak mau naik
x. apa lagi aa..?

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan
menyatakan nama mereka di blog anda.
i. hang
ii. ko
iii. kau
iv. awak
v. vin
vi. lu
vii. ney
viii. ni
viiii. korang
x. sapa-sapa nak terima ini award la..hehe


Ayam den Lapeh

Title: Ayam den Lapeh



Salam semua! Hehe, lawak plak tengok clip ni.. aku jumpa kat member aku punya blog. Layann ja mat saleh ni.. wakakkaa



02 January 2009 | 0 comments

Happy New Year

Labels:
Assalamualaikum!

Yeah! Happy New Year to all of you! Hee =D diharapkan tahun ini, korang semua happy selalu! Dimurahkan rezeki..Aminn..