28 February 2009 | 5 comments

POLL: Raja Lawak Musim Ke-Tiga

Labels: ,
Apa kata anda?

Adakah Sepah akan terus berkembang dan melayang tinggi?

Atau pun akan ada Juara Raja Lawak WANITA Pertama?

Atau pun insan kerdil di bumi bertuah? 




Aku Bangga Jadi Anak Pulau Pinang


Assalamualaikum semua!

Bersama kita lagi dalam special entry. Just nak cerita sikit, tadi time tengah belek satu-satu kat bloggerspenang, aku ada jumpa satu blog, mamutanjung! aku ingatkan dia baya-baya aku, takpun dalam 30-an la.. tapi rupa-rupanya orang lamaa.

Bukak ja dah nampak cover "hijau kuning", wahh, lama gila tak dengaq koleksi-koleksi macam tu, tringat time aku sekolah rendah dulu, dalam 90-an la.. lagu-lagu macam tu memang popular habis! Bapak aku selalu gak bawak aku pi tengok boria, dekat Mutiara FM (Pulau Tikuih (Tikus)), Penang.

Memang teringat la mamu, rupa-rupanya ada lagi pihak yang menjaga tradisi kita. Memang sebak ja terasa mamu, teringat time kecik-kecik. Walaupun saya lahir pada 86', tapi time tu aura boria masih kuat kan mamu?

Teruskan usaha mamu, untuk menjaga tradisi kita. Kami orang-orang muda sentiasa bersama mamu. Sapa yang nak kenal mamu, 


Saya Omar M. Hashim atau lebih dikenali dengan panggilan Omara. Penggiat Kesenian, Kebudayaan, Warisan dan Sastera. Aktif dalam penulisan terutama menulis rangkap karangan boria. Pelakon sketsa boria dan drama radio. Penulis skrip teater, drama radio dan tv. Pengadil boria, nyanyian dan puisi. Penerbit buku, majalah dan album rakaman. Menulis dan menyusun blog Warisan Boria. Menguruskan persembahan boria, ghazal parti, kesenian, kebudayaan dan persembahan artis.




Saya memang tertarik dengan blog mamu, tengok saja koleksi gambar-gambar lama, gambar dekat atas Jambatan, memang teringat ja. Apa-apa pun, SAYA BANGGA JADI ANAK PULAU PINANG!

Buat warga pulau pinang, sila-lah singgah di Komuniti Bloggers Penang ya..mungkin anda jugak akan dapat sesuatu yang bermanafaat seperti saya. 



Komuniti Bloggers Penang Berubah Wajah

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Dalam entry ini, aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada Encik Luth sebab bagi kepercayaan kepada aku (yang noob ini) untuk tukar layout Bloggers Penang.

Apa yang baru?


Bloglist yang berwajah baru, dengan ilmu yang tak seberapa ini. List akan jadi camnih dan ada logo bloggers penang (tak rasmi pun logo tu..ekeke, maap ya luth) dekat side bawah kanan.


Entry pulak diletakkan dibahagian sidebar, so, apa-apa entry yang baru, korang akan terus nampak.


Comment box yang dibikin kasi nampak cute sikit (hahaha).


dan juga tempat submit link yang memudahkan kedua-dua belah pihak, sebab sebelum ni, pakai shoutbox je, so, nak mencari tu agak lambat. Dengan adanya form ni, pihak admin akan dapat email notification dan akan terus update list.

Kepada bloggers-bloggers yang berasal daripada Pulau Mutiara ataupun sedang menetap disana / lepak / keja / study kat sana, anda dialu-alukan ke Komuniti Bloggers Penang. Anda boleh submit link blog anda disini dan sudilah memberikan komentar anda disini.

Sekian, terima kasih.


27 February 2009 | 14 comments

Ikan Kelisa Untuk DIJUAL

Labels: ,
Assalamualaikum dan Salam sejahtera, Anda penggemar ikan? Mahu tambahkan koleksi ikan anda? Anda berada disekitar Pulau Pinang dan ingin mencari stok ikan (yang bukan untuk dimakan yaa..hehe). Anda boleh berkunjung ke sini untuk mengetahui dengan lebih lanjut / deal dengan dorang.




Assalamualaikum semua, hari ni aku nak tolong member lama aku jual ikan kelisa. Hari tu dia ada msg kat hp aku, tapi info macam tak cukup ja.. Hari ni siap dengan gambo lagi. Ha.. Sapa yang rasa berminat,

Sila hubungi Shukri (0174238298) atau email di frostabui_86[at]yahoo.com.my

Sebarang pertanyaan korang boleh ajukan kat sini. Terima Kasih :D

p/s: Aku just support kawan-kawan. Hehe.

Cik Wana
Insan "Online" pertama yang kami [Aku dengan Emy (bestfriend aku) jumpa]. Rasanya dalam 27hb Disember 2002 kat Tapak Pesta Sungai Nibong, Pulau Pinang. Even jarang jumpa / ber'sms' / ber'ym', anda sentiasa dibenak ingatan ini. Semoga anda sentiasa sihat sejahtera dimana pun anda berada.


26 February 2009 | 8 comments

Lembu Ohh Lembu

Labels: , ,

Lembu Ohh Lembu

Aku: Wei Lembu!
Lembu: Awat? 

Aku: Akaii ada?
Lembu: Aku memang bodoh, sebab aku takdak akai, 
tapi, ada jugak manusia yang takdak akai!

Aku: Jangan dok emo pulak, rilek la..
Lembu: Mana aku tak emo, aku dok memang dijadikan untuk jadi korban, 
bukannya barang untuk diarak!

Aku: Sebab apa weh?
Lembu: Hang tanya aku sebab apa aku kena arak? Sebab ada orang bodoh macam aku!

Aku: Sebab apa hang cakap macam tu lembu..Tak baik la
Lembu: Yala, sebabkan kes korban saja, aku kena follow depa sebab aku pun panas hati jugak!

Aku: Awat panas-panas ni..?
Lembu: Memang aku panas la, sebab family aku dah bekorban untuk bagi orang makan. Tapi ada pulak puak yang TAK PAHAM BAHASA!

Aku: Hang ni kasaq sungguh noo.
Lembu: Memang aku kasaq! Pasai 'lembu jadian' tu la, aku kena follow AMK tau dak.

Aku: Alaa, rilek la lembu weh.
Lembu: Nak rilek macam mana weh, kalau bab aku depa buat main, memang aku tak boleh tahan! Tugas aku, berkhidmat untuk orang awam. Depa pakai duit hampa pun, nak bagi satu kampung kenyang bila depa makan aku. Bukannya untuk sorang makan! Aku sekoq ja, boleh meriah satu kampung! Cuba bayangkan kalau 46 adik beradik aku, memang satu kolumpo kenyang, betui dak?

Aku: Betui jugak tu.
Lembu: Kalau aku ni kereta ka, banglo ka.. lain la, depa guna duit hampa, buat menda tu memang la tak guna! Tu yang aku kata, depa pun BODOH macam aku.

Aku & Lembu: Hahahahahahahaha (ketawa dengan girang)

The Picture by megglles | deviantArt.


24 February 2009 | 5 comments

Customize Your Embedded Video with Photoshop/CSS

Labels: , ,
Hello there, for this post, I would like to teach you "How to customize your embedded Youtube video in your blog".

When you put the embedded video such as Youtube video, the player just like this:


How to change the player to become this:


Step 1: Identify

Here is the code that you can copy on the right panel from Youtube.



The main part of the modification is the size of player.

width: 480px
height: 295px

Step 2: Photoshop part

Step 2.1
Create a New Document with width 530px and for the height is 345px to make the layout for our new player layout (increase the size to 50px or higher for the shadow).


Step 2.2
Create the dummy player for Youtube Player with the original size. Click on "Rectangle Tool (U)" and set the fixed size with the original player size (width= 480px, height = 295px). Choose "Grey" color for the foreground and click anywhere in your document. Place the "dummy player" at the center of the document.




Rename the rectangle to "dummy player" to make your work become more easier.

Step 2.3
To make our own player, click "Rounded Rectangle Tool (U)", set the radius to 10px and choose "black" for the foreground. Click anywhere in your document and place it behind the "dummy player". Name it as "custom player".



Step 2.4
Right click "custom player" in the Layers Panel, select "Blending Options" and choose "Drop Shadow". Just follow this setting.



Step 2.5
Here come the tricky part. "Invisible" the "dummy player" layer and the background layer, then, take a "Slice Tool (C)" and cut to 3 slices (top, center and bottom).



Step 2.6
When you're done with your slicing, go to "File > Save for Web and Devices". Press "Shift" and click "top, center and bottom" slice. Save it with "PNG-24"


Okay, we're done with photoshop.

Step 3: CSS

Step 3.1:
Html



Explaination

v = the div for the player
vtop = load the top image
vbg = load for the center image and it repeating the horizontal
vbottom = load the bottom image

Step 3.2: CSS



Explaination

.v = we set the width for the player is 540px, and 372px for the height. Margin, Padding = Auto.
.vtop = load the top image called "top.png" and set the height for it or the image can't see.
.vbg = load "center.png" and keep it repeat-y (no need to set the height).
.vbottom = load "bottom.png", and set the height to the image size.

and here is your final result.


p/s: try our player with cross-browser, to avoid some 'craps' annoying the our visitor (I'm not a css expert, I still on learning process).

download the image here.


23 February 2009 | 12 comments

St0rmFury Apologize (Lowyat.net Forumer)


Firstly, thanks to anonymous because inform me about the apologize statement from St0rmFury.

St0rmFury | Posted 2/19/2009 9:27:52 PM

I made a mistake. I offended some people that I should not offend. I made fun of the way they pray to their god. It was stupid of me but I didn't mean any offense. I regret it now and I apologise for all I have done. I have received many threats over the phone and I fear for my life. Police reports have been made against me and I worry that they will come for me. Attempts have been made to locate me and they are getting closer and closer. They may have even succeeded.

I want to clarify that I am not an Islam hater and what I did, I did it as a joke. A joke too far perhaps, but still a joke. I did not foresee this happening. Perhaps I have been lulled by many years of living in religious harmony that I was deluded into thinking that it's ok to poke fun at each others religion once in a while. Whatever it is, what's done is done and I wish I could turn back the clock.

Once again, I wish to apologise to all Muslims that I may have offended and I promise never to do something like this again if I am spared from this ordeal. This has been a very harsh lesson to me.
source: here

and here is his formal apologize.

Okay bro, this will be the lesson for you. I accept the apologize and I hope you will NEVER do the same thing again or I think, "You're DEAD MEAT". We can respect your religion, and I hope you can respect us too. That is MALAYSIA about.

Prinsip aku senang saja, untuk kali pertama, kita boleh maafkan dan dia pun dah mintak maaf. Korang nak cakap ape, korang cakap la. Tapi aku harap, ko tak ulang benda yang sama St0rmFury, aku masih ada hati perut tapi TOLONG la, jangan la bergurau macam tu lagi. Kita bukan kat "Tanah Melayu, China, India, Indonesia, dll", kita kat "MALAYSIA". Malaysia = majmuk, we should respect each other buddy. Okay?

Regards,

Muhamad Hadi Ahmad


21 February 2009 | 15 comments

My First Photography Session

Hi all, how are you today? Good huh! Hee :D


In this post, I would like to give much appreciation to MBSC (capik, bohjan, jai) because always follow my word! In "Road to Wawasan Open University" post, I promise to upload the picture right?



I like to call this, "My First Time Photography Session" - even without dslr (isk..). Why? Before this, I just snap candid picture, random picture, but on this session, I try to handle the session.





Place: Jugra Lighthouse, Jugra, Selangor (MY)
Model: Bohjan, Capik, Jai
Equipment: Sony Ericsson C905

So, what do you think?


Selamat Pagi Cinta (Violin Instrumental)

Salam...

Aku tak mampu untuk luahkan segalanya, biarlah melodi biola ini menjadi perantara.



p/s: layan jiwang jab..


20 February 2009 | 6 comments

Wawasan Open University (WUO) Postcard Contest!

Salam and hi all!

First: See the Image Below.



Second: What do you feel? Like it? Bad? Hee..

This is my first time setup my own photography session (Hahaha).

Place: Jugra Lighthouse, Kuala Langat, Selangor (MY)
Model: Shafiq (capik), Shahrir (bohjan) and Rozai (Jai) - mbsc members
Equipment: Sony Ericsson C905 (Haha, I don't have enough money la to buy dslr)
Date: February 20, 2009 | 6Pm - 7PM

This photo is for the contest from Wawasan Open University and I get the information about this from Nuffnang Blog. Actually, I snap lots of picture but for you information, I need 10 unique email to submit 1 picture. So, this is for now and I'll digg my email to collect all my friend email! Haha. Click here to know more about Wawasan Open University (WOU). Thank you all visitor! Have a Nice Day! *winkk* Hehe

I will upload other picture soon. My line s**ks~!

p/s: May I have that Canon 450D? Hehe, why? I don't have enough money la to buy with my own money and am i serious about "Road to Wawasan Open University"? No la, just for the contest la, hehe. I'm a student at private college (I will NEVER mention the name again :P Why? I just walk my talk..) somewhere around Banting, Selangor.


IKM Besut, Terengganu in Memory

Labels: , ,


Hi all, I just have a chat with Salim Ahmed @ Alim (Alim la sangat..!) and he remind me all the memory at my previous study at Mara Vocational Institute (Institut Kemahiran Mara) Besut, Terengganu. Nothing much, just have a little conversation with him. Which one is Alim? The guy that wearing snow cap at the picture above!

Something about Alim:
  • live in Shah Alam, Selangor
  • currently at Ipoh right now, continue his diploma in Computer Engineering
  • the guy with violent face, but don't worry, he quite cool person! (Jangan marah no alim)


and for your information, maybe Izham Khawari @ Sepang and I will come out with 'something' but we still on 'brain storming process'. Sepang? The first guy on the left! (botak lagi time ni..wakaka).

Something about sepang:
  • my weirdo friend, but I think we have a chemistry with each other
  • got his nickname because he from sepang, haha.
  • a have lot of differences but we still can share everything.

Okay guys, if I found something interesting, I will come out with the memory entry. Hehe, and to all my friend from IKM, just buzz me! And I will update this entry! Hee, Peace

p/s: Shinchan, Saleh..jgn nak emo plakk! Hahaha, ampa bizi dengan gadis..apa bley buatt


19 February 2009 | 2 comments

Puisi - Selamat Pagi Cinta


ke kiri ku buntu
ke hutan ku hilang
ke timur ku kosong

aku terus bosan dan tertekan
seperti waktu yang terus saja meninggalkan aku
dalam ke dasar kerak bumi yang belum diterokai

warnaku rindu
jiwaku biru
menunggu cintaku umpama si buta yang melihat syurga
umpama lampu yang yang berbunyi hitam
lalu menunggu aku terus

kini malam tiba lagi kerana tinggalkan cahaya matahari
dibebankan dengan bunyi rintisan hujan
seperti mahu saja aku mengejar
gunung yang besarnya tidak terdakap
seperti itu jugalah rindu aku pada ... (adila..hehe)

kini harus aku terus menunggu
atau hilang saja dilautan luas

[credit to reza6649 @ JWG Torrent for the video]


Forumer Lowyat.net Melampau? - Hina ISLAM

Labels: , ,
#UPDATE Feb 23 | 1:00AM# I accept your apologize St0rmFury

#UPDATE 9:18PM# Moderator Lowyat.net dah buang thread tu, thanks for the fast action.

Salam semua! Nampaknya ada makhluk dari Lowyat.net melampau! Postingnya pun, "Vote for your favorite Ya Allah"

Kenapa Aku Berkata Demikian?

Sebab apa? Okay, Perhatikan Screenshot dibawah, click untuk besarkan gambar dan berikan pandangan anda.



source: http://forum.lowyat.net/topic/940610




Sepah Raja Lawak - Persembahan Terbaik Untuk Minggu 7

Salam Semua! Untuk Gelanggang Raja Lawak Musim ke 3 Minggu ke 7, bagi aku, Sepah paling CooL! Hahaha


16 February 2009 | 16 comments

Sony Ericsson Idou - Coming Soon

Say Hello to Sony Ericsson Idou

Hi all! Meet a new Sony Ericsson Idou! With 12.1 Megapixel, touch screen function. Wahh, should I trade-in my C905 when the phone release or asking my girl buy it for me? Hehe

I think, I just fall in love with this phone! Nice, more slim than C905, best for entertainment and mobile photography (i think).


Spec:
  • 12.1 Megapixel
  • Touch Screen
  • Large Screen
  • More Slim than C905
here the photo gallery (I think)
and this is for contact list

To see the overview of the phone, just click here.


15 February 2009 | 10 comments

Fast and Furious 02/04/2009

Saksikan Fast & Furious pada 2 April 2009 ini di pawagam yang berhampiran!

Salam semua, kita bertemu lagi dalam movie review!

Tadi masa tengok-tengok pasal Dragon Ball Evolution kat website Golden Screen Cinema, sekali terserempak dengan Fast & Furious! Phew, tak boleh tahan. AEON Bukit Tinggi, aku nak book! Wahaha! Tapi bukan couple seat la, ehem,ehem..



..masyukk2! Rasanya, hasil kombinasi antara Vin Diesel dengan Paul Walker ni agak menarik la..biasa la "Old School Vs New School"! Hahaha, paper pun, kita tunggu!!



Dragon Ball Evolution 12/03/2009


Korang mesti ingatkan, cerita kartun yang pernah membesar bersama anda (sekiranya anda lahir pada tahun 80-an, dan kartun ini paling mantop-lah pada zaman aku sekolah rendah!).


Pehal ko tetiba cerita katun pulak niee!



Sebab apa? Nuffnang la bagitau sama aku! Hahaha, tiba-tiba boleh pulak dorang pasang iklan Dragon Ball Evolution ni, menurut iklan tersebut, ia akan ditayangkan pada 12 Mac (5 hari selepas hari lahir aku! Sehari selepas hari lahir akak aku, ecah! Hee).



Meh tengok trailernya dekat Youtube.



Tengok sahaja pada trailernya, agak menarik sebab dengan adanya effect-effect yang cool, "Kamehame-haa" pun ada, Bulma masih dengan 'menatang teknologi-nya' dan macam-macam lagi-lah! Wah, wah, gempak walaupun mukanya memang tak sama langsung! Wahaha! Tunggu la sampai waktunya, akanku layannn!


Kepada semua kipas-susah-mati Dragon Ball, singgah la 12 March ni kat Golden Screen Cinema yang terdekat (aku tak dapat paper woo mengiklan dorang punya panggung..ehehe)

p/s: tetiba aku terbaca kat blog encik nuffnang, dorang wat contest pasal ni..tapi, aku xbley join :(( hehe, sebab ia untuk Nuffnang Glitterati SAHAJA! Sape yang rase layak, try la, prize tu 20% aku pnye la.. kate referral.. hehe


14 February 2009 | 4 comments

Happy Valentine Day!


Salam semua! Keh, keh..ingat tak soalan aku didalam entry "Aku dan Valentine"? Kalau anda semua perasaan, soalan tersebut adalah berbunyi,

Ada apa dengan Valentine!

..betulkan? Dan untuk jawapannya,
Selangor (Laporan Rasmi dari semua kawasan operasi) - Alhamdulillah, sebanyak 65 pasangan melibatkan seramai 130 remaja telah dibawa ke sessi kaunseling & taubat di Shah Alam & Ampang oleh sukarelawan "Ops Valentine 09" yang diadakan malam tadi dengan kekuatan anggota seramai 222 orang melibatkan 11 lokasi di Selangor & Kuala Lumpur.

Setinggi tahniah & syabas kepada semua pihak yang terlibat & menyokong secara moral - PERKID
sumber Perisik-Rakyat

Betul tak apa yang aku karang dalam entry tersebut? Itu yang DAPAT, belum kira yang lari lagi, yang sudah "berperang", dan lain-lain. Itu baru 11 lokasi di Selangor & Kuala Lumpur, belum dorang buat besar-besaran lagi dikawasan Kota Metropolitan Kuala Lumpur . Itu baru di kawasan Selangor & Kuala Lumpur, belum campur negeri-negeri lain (Pulau Pinang, Johor dan lain-lain).

Dimana lagi wira-wira MELAYU yang membela "MELAYU" ditanah tercinta ini? Takkan bising bila bab politik sahaja? Renung-renungkan-lah.

Penakrifan undang-undang

Di negara Malaysia, orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Menurut perkara ini, orang Melayu ditakrifkan sebagai [11]:

  1. Seorang yang beragama Islam
  2. Bertutur bahasa Melayu
  3. Mengamalkan adat istiadat Melayu
  4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

Takrifan undang-undang ini adalah ditetapkan demi keperluan politik di negara Malaysia. Maka dengan itu, ia adalah tidak menepati hakikat di mana sebenarnya terdapat juga orang Melayu yang bermastautin di luar Persekutuan Malaysia. Contohnya di selatan Thailand terdapat juga kelompok manusia yang bertutur dalam Bahasa Melayu dan mengamalkan budaya orang Melayu.

Info: Wikipedia


Aku dan Valentine

Happy Valentine Days! Selamat Hari Kekasih!
Artist: Search
Song: Fantasia Bulan Madu







Ucapan yang sering didengari pabila tibanya hari ke-empat belas pada bulan Februari.

Ada apa dengan Valentine! Itu adalah salah satu daripada ungkapan yang sering aku ucapkan kepada orang-orang tertentu. Buat pengetahuan korang, selama 22 tahun 11 bulan 7 hari ni, aku langsung tak pernah sambut walaupun sekali dalam hidupku. Walaupun 14 tu ada kaitan dengan aku dulu, tapi, memang tak pernah sambut.

Sebab apa?

Sudah 8380 hari aku mengembara di dunia ini, dan mendalami Ilmu-ilmu Islam. Tetapi, aku masih berasa pelik! Kenapa ada insan yang bergelar muslim masih menyambut hari MEMUJA kekasih ini? Antara alasan yang sering aku dengar,

"Biarlah, kubur masing-masing"

"Alah, bukan buat apa pun, setakat kasi bunga saja

dan macam-macam lagi lah! Tapi, kita sering dengar ada kes "gadis dinodai ketika menyambut Valentine". CINTA yang mereka pupuk, semuanya terjurus kearah seks (jika sudah berkahwin, tak kisah-lah). Mungkin bagi mereka, itulah bukti CINTA!

Teringat aku akan Talk Show si Ally tu,

"Demi CINTAku padamu, ku korbankan JIWA dan RAGA" - Amy Search (Fantasia Bulan Madu)

dan Ally kata,

"Kini, ayat itu sudah tak boleh digunakan"

Aku setuju benar dengan pendapatnya! Mungkin kerana terlalu mengikutkan darah muda (aku menulis sebab aku pernah menghadapinya..) yang membara, dan bagi mereka,

..Cinta adalah Segalanya..


..tapi mereka terlupa yang Sahabat adalah orang yang paling terutama, sebab apa aku berkata demikian? Bayangkan, jika kenderaan rosak, adakah korang panggil awek/balak korang repair? Mungkin ada (bagi kaum hawa), tapi, bagi lelaki, masa ini-lah gunanya kawan-kawan! Aku memang tak suka istilah "kawan" itu, aku lebih suka menggunakan "Sahabat".

Cukuplah setakat ini keyboard ditekan, dan sebagai renungan,

Kita dilahirkan bukan seperti seekor tenuk, tapi sebagai seorang manusia yang diberi akal fikiran. Gunalah akal yang ada untuk mengkaji sesuatu, jangan terlalu menjadi seperti KUDA yang dikawal oleh tali dikepalanya.