22 June 2009 | 23 comments

Mimpi Ular

Labels: , , ,


"Uihh, bersepahnya ular" - Ini yang pernah aku bermimpi, tapi tak tau la kenapa, aku sering bermimpi binatang-binatang ni (nak jadi beastmaster kot! Hahaha). Minggu lepas, aku mimpi berbagai-bagai spesis ular, ada tedung, ada kapak, ada kecik, ada besau, tapi sekadar lalu tepi dorang jela. Aku pun tak berapa nak ingat sangat (biasala, aku memang berpenyakit cepat lupa..nombor telefon yang aku ingat pun, aku punya sendiri saja, yang lain-lain memang susah nak ingat, kalau ingat pun 5-7 minit saja..).

Orang kata mimpi ular ni ada kena mengena dengan jin, betulkah (aku memang akan melayari internet untuk mencari maklumat bila aku bermimpi benda-benda pelik, tapi taklah percaya 100%, hanya sekadar ingin tahu)?


Ini yang aku dapat dari bincang.net dan blog tokngah yang ada kena mengena (sikit) dengan aku.

Tanda-tanda
(Bincang.net)
  • Sangat susah tidur pada waktu malam, kalaupun dapat tidur sudah lama
  • bersusah payah. (kadang-kadang lepas subuh baru dapat tidur)
  • Mimpi melihat berbagai macam binatang seperti melihat kucing, anjing, unta, ular, singa, serigala atau tikus.
  • Gigi geraham yang berbunyi pada waktu tidur. (kawan aku pernah tegur bila aku bangun, "Weh adi, hang tidoq dok gigit apa?")
  • Mimpi seolah-olah akan jatuh dari tempat yang tinggi. (yang ni dah lama dah, aku mimpi aku buat bangunan - kerja buruh kot - ada sahabat aku jatuh, aku pun terjun sekali nak selamatkan dia, lagi sikit nak cecah tanah, aku terbangun)
(tokngah)
  • Tidak menumpukan fikiran kepada sesuatu.
  • Denyutan jantung bertambah cepat tanpa sebab.·
  • Sakit tulang belakang ketika bangun dari tidur tanpa sebab-sebab kesihatan. (yang ni memang tetiap hari jadi - silap cara tidur kot)
  • Lekas marah dan mudah melakukan kesilapan.
Tapi, takdak pun gangguan lain (aku tak pernah nampak pun untuk masa ni). Biarlah, mungkin takdak apa-apa kot. Mimpi, hanyalah permainan tidur, ye tak..?


Click to continue




19 June 2009 | 3 comments

Youtube - Anak Kecil dan Jamban | Fynn Jamal

Labels: , ,
Dunia memang kejam! Bukan kerana penciptanya, akan tetapi insan-insan yang menetapnya. Ini sedikit sedutan dari blog kak fynn,

aku dibesarkan dimanja, disayang
aku dibesarkan dengan segala rasa
aku dibesarkan dengan penuh cinta
aku dibesarkan biasa saja

ayahbonda, kenapa bohong?
kenapa engkau hendak bohong?
dulu dikata akulah raja puteri jelita
sekalian rakyat jelata akan mencemburui jiwa aku

tapi ayahbonda,
dunia tidak mahukan jiwa aku!

yang dihendakkan cuma
wajah dan rupa saja
wahai ayahbonda,
kenapa engkau bohong saya?


Hiruplah ayat-ayat sepenuhnya disini.



18 June 2009 | 6 comments

JWG Warez - Jiwang.WS

Sebut sahaja Jiwang, didalam kotak minda akan terus melayang teringatkan si gadis tetapi jika berada sedang meluncur laju menerusi browser Internet, masing-masing akan mengingati JWG Portal. Aku? Tidaklah begitu aktif disana, zaman melepak portal aku telah tamat selepas masuk ke IKM Besut. Aku hanya aktif (bukan aktif bersembang tapi rajin la masuk) JWG Torrent untuk mencari / menorrent filem melayu (komedi), drama, dan beberapa "Talk Show" yang agak menarik disana.

Kalau korang nak tahu, brother JWG dah bukak cawangan baru, JWG Warez. Ini snapshot JWG Warez.



Sedikit informasi mengenai JWG Warez yang perlu anda tahu!

We are reopening Jiwang.WS site with new concept. A forum based platform to share all your Warez related via Direct Downloads. For Example: using Rapidshare, Letbit, Easyshare, Megaupload etc.

You are welcome to gain your rapidshare premium points by porting our torrent downloads into direct downloads.

We believe that Jiwang Torrent Users are matured enough to join the community.

Please be caution, some material is 18SX.

Visit http://www.jiwang.ws NOW!! - Bro Jwg | 13-Jun-09


Korang pahamkan? Hmm, apa ada disana? Warez la! Hehe. Enjoy!

p/s: aku pun baru join hari ni, ada beberapa port yang dah buat aku teruja! Hee, tapi bukan port yg 18SX tu yaa..hamba tak lepas pun, point tak cukup.. "You do not have the required posts (50) to enter this forum"


17 June 2009 | 10 comments

Photoshop Tutorial: Cut Out using Pen Tool

Labels: ,
Hi all, actually this is the part of the tutorial how to make this image that i'll post in TheTuts. How to cut a photo using the Pen Tool (sepang, ehem..ehem..).

Final Result




Original Photo - Here (by thivierr)

Step 1
Click Pen Tool on the toolbar, and make sure you click on the Paths,Add to Path Area (+) just like the image.


Then, draw the outline of the image using Pen Tool.


Step 2
Here is result when you're finish drawing the outline of the image.


Right click on the image (still with your Pen Tool), click Make Selection


and here is the result of the action (make selection).


Step 3
Create a new layer of the selection image. Go to Layer > New > Layer via Copy


After put white background behind the layer that we've create and hide the original layer, this is the result.


Yes, it still not perfect right? As you can see, the should of the right ladies still covering by black coat and we'll fix it later.

Step 4
With the same technique, remove the background between the hand and the body.


Yehaa, we're done with the background. Now we will fix the shoulder part.

Step 5
Now we'll using Polygonal Lasso Tool to create a duplicate of the left shoulder. Draw the outline at the shoulder and right click, choose Make Selection and go to Layer > New > Layer via Copy. Rename the layer as 'Right Shoulder'.


Step 6
Then, flip the Right Shoulder layer to horizontal. Edit > Transform Points > Flip Horizontal


After that, place the Right Shoulder layer on the right position. Rotate the Right Shoulder layer a little bit by clicking [CTRL] + [T] (win) or Edit > Free Transform Points.


Erase the unnecessary things on the Right Shoulder layer using the Erase Tool.


Step 7
As you can see, the tone of the hand is still not nice, correct it with Brightness/Contrast tool. [Image > Adjustments > Brightness/Contrast]. Just trying the perfect tone, here is mine (not perfect but still good enough). Brightness (-14), Contrast (0).


Step 8
Using the Pen Tool, draw the outline of the bandage (make sure you are selecting Original layer) and Make Selection of it then create a new layer via copy [Layer > New > Layer via Copy]. Rename the layer as "Bandage", move the layer to the top and place it into the right position.



Step 9
Here is the value for the Bandage layer for it Brightness and Contrast (Image > Adjustments > Brightness/Contrast). Brightness (-13) , Contrast (-15). You can try your own to get the best result!


Step 10
As you can see, the Right Shoulder layer still not very realistic. Touch-up it using Burn Tool


with the setting,


here is the final result
That's all for now and thanks for reading this tutorial! I'll try to complete the tutorial as soon as possible and this is the image that we'll do.



Click to continue


Aku Capek

Penat! Serius penat. Macam-macam dipikirnya, sampai tak tahu nak sebut macam mana. Lepas satu, satu pula yang datang. Itu yang serabut gila. Lepas tekanan pointer jatuh, ada budak lelaki hostel bawa masuk perempuan dalam hostel dorang.

KES 1

Kejadian ini minggu lepas, sebenarnya kami boleh dikatakan 'pengawas' hostel la. Diberikan tanggungjawab untuk menjaga hostel-hostel yang bermasalah (err..kami pun bermasalah kot..tapi taklah kacau orang, hehe). Sebenarnya kami serbu hostel itu, untuk selesaikan kes lain, budak-budak kedah (ada la empat, lima orang) dok buli budak cina (tiga orang) dalam hostel tu. Inilah puak-puak yang tak reti nak hormat orang. Tak kira la dia tu cina ke, india ke, asli ke, sabah ke, hormat je dia sebagai manusia. Ini ko nak tunjuk diri ko tu hebat. Payah betul orang yang baru nak 'naik' ni. Dari kes buli, tup..tup..terungkai lagi satu episod, bawa perempuan masuk. Mula-mula budak tu taknak mengaku, tapi selamat la budak cina ni memang sempoi! Dia tangkap gambar si lahabau budak tu tengah tidur dengan awek dia. Terus kantoi!

Tapi tak sempat nak buat apa, terus 'abang-abang' turun (budak-budak tu jugak helo). Haihh, ko yang buat hal, ko nak panggil backup. Kami datang niat nak tanya, bukannya nak pukul ko pun, kami bukannya gangster macam ko. Rileks la brother. Selamat la ada budak-budak ni yang kenal, settle terus. Kami tinggalkan budak-budak tu dengan amaran, janji tak buat lagi.

KES 2

Dah selesai kes minggu lepas, tetiba keluar pula cerita baru. Budak yang helo (aku gelarkan dia 'otai' kat sini) itu pula buat hal! Dia gi beromen buat maksiat dengan awek dia, snap a few 'fighting' picture with his girl. Lepas tu, pow awek dia handphone, awek dia takmau bagi, dia pow RM250 kalau tidak dia sebarkan gambar-gambar tu. Haihhh, apa la punya perangai. Awek dia buat laporan kepada seorang pegawai dan pegawai tu ajak kami 'singgah' dihostel tu.

Kami pun pi rumah dia, pi clear barang-barang (cari gambo panas tu). Aku? Aku ditugaskan untuk "merogol" pc-pc yang ada dalam hostel tu. Mula-mula 1 PC, selesai! Lepas tu, untuk PC yang kedua, owner dia dah selitkan gambar-gambar (katanya gambar dengan awek, tak kisah la) dan kata kat aku yang bukak di My Document saja. Aku buat saja kerja aku, search "*.jpg" kat My Document + include hidden file. Lepas membelek gambar-gambar yang ada, tetiba budak tu melantun.

Weh, camne gambar-gambar ni boleh keluar, ko kate ko nk check My Document saje.


aku jawab jela



Btul la kan, ko tak caye ko tengok sini, aku search semua gambar yang ada dalam My Document, aku langsung tak sentuh folder-folder lain.



dan mungkin dia terlalu bijak bistari, dia masih nak berdebat dengan aku. Takpalah, aku teruskan scroll lagi gambar-gambar tu, dan dia dengan rilek terus tutup monitor. Aku memang dah diam sebabkan tangan aku terus mengigil, si 'baran' nak mengamuk. Aku ambil jalan paling mudah, terus keluar dari rumah dan cucuh rokok (rasanya ada la 3-4 batang), dan barula tenang sikit.

Sementara aku sedang menenangkan diri ini, dorang masih berbincang dengan budak-budak rumah tu. Tiba-tiba ada yang mengaku menyimpan gambar tu, "Alhamdulillah!", senang tugas kami. Langsung periksa telefon bimbit budak tu, dan buktinya sudah ada. Selepas disoal siasat, dia simpan gambar itu pun disebabkan dendam kesumat sebab 'otai' tu sering membulinya. Takpa, kami tak buat apa-apa, hanya berdialog dan minta budak itu berjanji takkan kacau awek (bekas) nya lagi.

Masing-masing panas bukan apa, 'otai' tu ada hantar mesej kat awek dia,



"aku still respect brother-brother tu..tapi dorang takkan kekal"



Memang la, semua orang akan mati. Ngok! Nasib badan, tapi nak buat macam mana, dah tanggungjawab. Saya hanya jalankan tugas sebaik mungkin, kita nak cegah kemungkaran sahaja. Bukannya nak bergaduh pun.

Dan ada lagi satu yang memeritkan otak ini, aku ditugaskan untuk jadi "Project Manager" untuk kerja kursus matapelajaran "Public Relation". Adoiyai, aku bukannya seorang insan yang reti kawal/mengarah orang. Tak caya cuba tanya sepang, dia kenal aku macam mana. Kalau jadi orang nombor 2, Ok la. Haihh-lah nasib. Aku kena uruskan "Karnival IKS (Industri kecil dan sederhana) Kolej MCS", nak buat depan The Store Banting (ye kot..) dan budget oleh student (sponsor taktau laa..ada sapa-sapa yang nak sponsor ka?). Penat memikir. Aku capek deh, capek.



"Ya Allah Ya Tuhan ku, sesungguhnya aku hanya insan kerdil dibumi ciptaan-Mu. Insan yang serba kekurangan dalam segalanya. Permudahkanlah segala urusanku Ya Allah Yang Maha Agung. Berilahku kekuatan agar dapatku menyempurnakan segala urusanku. Hanya pada-Mu aku sujud Ya Allah."



Click to continue


10 June 2009 | 14 comments

Selangkah Ke Alam Misteri

Labels: , ,
Salam! myfr3ak (mf) ada satu benda nak tanya kat korang, apa perasaan kalau korang boleh dibukakan deria penglihatan yang dapat melihat benda-benda ghaib? mf? Kadang-kadang teringin juga nak tengok dengan mata kepala sendiri. Kalau korang nak tahu, dekat bukit lama nak pergi ke Balik Pulau, memang agak bersepah dengan minatang-minatang 'benda' tu. Tapi Bukit Teluk Bahang lagi gerun la, dengan kapchai kuningnya (mf pernah kena ikut, tapi memang tak pandang langsung, perasan dari helmet member mf la, nampak lampu malap sedangkan kat kawasan Bukit Teluk Bahang, lepas Titi Kerawang mana ada lampu jalan!).
mf nak kongsi satu blog, yang mana memang pemilik blog tersebut dianugerahkan oleh-Nya 'penglihatan'.

Setelah kejadian yang menimpa aku dalam tahun 1999, kalian semua boleh baca entri aku dalam tahun 2008. Entah kenapa kadang-kala aku dapat terus melihat apa yang orang lain tak nampak. kali pertama aku melihatnya terasa menggigil satu badan. Kini amat kerap aku melihat benda-benda pelik sedangkan aku tidak mempunyai ilmu yang tinggi. Aku tidak belajar dimana-mana. Ia sendiri terjadi selepas kejadian pada tahun 1999. Arwah isteriku menghembus sendiri ayat yang aku berikan kepadanya ketika dalam separuh sedar. Kedua-dua anakku telah tahu apa yang terjadi kepadaku. Bila kami melalui perkuburan anakku akan menjeling kearahku. " Macam mana ayah nampak ka ". Aku hanya menganggukkan kepala. Akhirnya mereka sendiri tidak bertanya lagi.




Mula-mula mf agak seronok membaca kisah-kisah zaman remaja abang ariff budiman ni. Tapi, bila terbaca entri awal januari, beliau mula bercerita tentang arwah isterinya (Al-Fatihah). Saat-saat arwah kena buatan orang, detik-detik mereka menentang, bait-bait ayat yang diluahkan, memang sebak. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman & beramal soleh.

Jom kita tengok beberapa adegan yang agak gerun diblog abang ariff budiman

Aku mula terasa kepelikan dan mula tersedar kemungkinan ada benda lain yang mengganggu didalam tubuh isteriku. Aku membaca Al Mathurat didepan isteriku. Tiba-tiba ayatnya hilang didepan mata. Setelah beristighfar beberapa kali barulah penglihatan kembali pulih. Aku menyuruh anakku membaca surah Yasin. Tiba-tiba dibalingnya kelambu membuatkan wajah anakku pucat. Isteriku hanya tersenyum melihatnya. Aku dah syak. - akhirnya terbongkar jua


Pagi itu nampak isteriku ceria. Boleh berjalan dan bergurau. Bila hampir waktu zohor dia dah mula rasa sesuatu. Katanya kepala dan tengkoknya amat berat. Aku dapat merasakan bahawa benda itu telah kembali masuk kedalam tubuhnya. Aku membaca ayat 9 dari surah yasin lalu kuhembus ketengkoknya. Jatuh terkulai isteriku tidak bermaya. Sah makhluk itu telah kembali masuk kedalam badan. Sewaktu solat zohor aku menyuruh anak perempuanku get ready sebab selesai saja salam terakhir dia akan jatuh terkulai. - Dia Masuk Kembali



Bukanlah niat untuk mengungkit malah memburukkan keadaan, tapi untuk berkongsi benda yang mf rasa boleh dijadikan pengajaran. Kepada abang ariff, semoga abang berbahgia dengan kekasih baru ;)

"Selangkah Ke Alam Misteri" Original Photo - Here (by thivierr) and here (by spankmeeehard)

Click to continue



09 June 2009 | 0 comments

Pointer Jatuh Pulak!

Peh, bersawang lagi blog ni! Hahaha, mintak maap la semua noo..bukan apa, otak agak stress memikirkan result! Untuk semester yang baru lepas, pointer agak jatuh disebabkan beberapa subjek yang agak kurang paham. Dari 3 lebih CGPA, terus jatuh ke 2.87. Apalah! Tapi, sebenarnya aku agak bersyukur jugak! Kenapa? Kalau korang nak tahu, ada satu subjek yang aku memang kabur habis masa jawab! (siap simpan duit untuk re-sit kertas tu! Hahaha). Terima kasih la kepada Miss Marliana (ye miss, saye tahu miss tolong saye, terima kasih miss!) untuk subjeknya.

Aku juga ada terpikir untuk menukar layout blog aku ni. Sebab? Tak berapa seronok la memandang posting yang ini. Dah tukar saiz untuk video tu pun, masih lagi tak berubah. Bila guna Google Chrome ok saja tapi bila pakai Mozilla Firefox, terkeluar sudah video tu. Mula la tekanan! Haihh, belum sempat pun nak baiki template Wiking yang aku pakai untuk KBP untuk disebarkan, dah sampai masalah baru. Rilek dulu la, kasi otak tenang dulu. Hehe, Okay! Sampai disini saja untuk entri kali ini sebab jam pun dah menunjukkan pukul 7.59 pagi, waktu untuk siap-siap! Wassalam!


04 June 2009 | 7 comments

Are You Tweeter Freako?

Labels: ,
This for all the tweeter freak! Hahahaha



03 June 2009 | 14 comments

Holiday in Penang + KBP Mini Gath

Setelah seminggu di Sitiawan, mf balik Pulau Mutiara! Yeah! Hehe, rindu gila kampung halaman! Tapi kali ini lagi menarik! Percutian 4 hari 3 malam, menetap didalam gua (rumah mf kat Flat Hijau, Genting, Balik Pulau - tak kira siang atau malam, sentiasa gelap + sejuk! Tak percaya cuba tanya Encik Sepang) bersama sahabat karib, Enchek Sepang! Haha.


mf menjejakkan kaki petang rabu (27 May) dan terus melepak dirumah kakak mf, cik Siti Nor Aishah kat kawasan situ juga (area Sungai Nibong) kerana menunggu enchek Sepang yang naik bas pukul 8 dari Kuala Lumpur. Dia sampai dalam pukul 12 lebih, dan terus menuju ke Khalel di Persiaran Gurney untuk menyaksikan perlawanan Manchester United dan Barcelona. Memang syiok! Dua-dua pasukan pilihan, dari sokong ManUtd, lepas saja tengok ManUtd punya peminat ramai, terus berpaling ke Barca.

Sampai ke rumah kakak mf dalam pukul 5 lebih, melayan internet sampai ke pagi dan dalam pukul 9 lebih, terus ke Balik Pulau yang terindah. Dipendekkan cerita, hari khamis memang kami tak mulakan lagi XPDC kami lagi kerana faktor kewangan (hahaha!) yang agak kurang.

Aktiviti Hari Jumaat?
  1. Pusing-pusing Queensbay.
  2. Beli tiket balik ke KL di Sungai Nibong.
  3. Menuju ke Bandar George (Georgetown) untuk melihat perkembangan Petak Masa Pulau Pinang (Penang Times Square) - tak siap sepenuhnya lagi - dekat saja dengan KOMTAR.
  4. Sepang suruh mf cari ATM CIMB, mf mana nak tau! Terus mf bawa sepang pergi ke CIMB besar di Gurney tu! Hahaha (mf ingat CIMB sebab ada 'gadis' pernah kerja di CIMB tu - bukan gadisku).
  5. Terus menuju ke Batu Feringgi (Si Sepang teruja tengok Ultraman dikawasan Tanjung Tokong! Hahaha, nanti kita pi bergambar dengan abang Ultraman itu ya enchek Sepang)



  6. mf bawa Sepang dating tepi laut! Port pelancong! Hahaha, si sepang lagi sekali teruja nak naik paraglider (mf taktau nama dia) tapi bukan rezeki dia
  7. balik ke Balik Pulau ikut Bukit Teluk Bahang! (sambil ambil bau durian - untuk makluman semua, sekarang ini memang musim durian disana!)


Sabtu? mf dengan Enchek Sepang melepak dengan Enchek Luth, Enchek Khairil dan Cik Munirah di Queensbay (kira mini gathering untuk Komuniti Bloggers Penang juga-lah!) dan melepak depan laptop lepas tu. Pada hari Ahad, mf dengan sepang balik semula ke tempat pertapaan masing-masing. Walaupun sekejab di Penang, sekurang-kurangnya dapat juga tunjukkan tempat-tempat menarik (ntah si Sepang ingat ke tak, tak tahulah saya! Hahaha).

Itu sahaja yang berlaku sepanjang cuti semester (hanya 2 minggu..iskk) dan sekarang sudah mula semester yang ke-lima (semester pendek, 7 minggu). Harap-harap dapatlah buat yang terbaik untuk semester ini.

Sekian


02 June 2009 | 12 comments

Seminggu di Perak + Duyong Jantan!

Macam mana dengan percutian 2 minggu?

Rumah di Sitiawanku, rasanya dah 68% siap. Bahagian atas memang dah boleh duduk, dan bahagian bawah, lantainya belum siap.




Mungkin dalam beberapa minggu lagi, rumah tu siap-lah! Hehe. Kalau korang tengok gambar yang kecik tu, gambar tu diambil pada Mac 8, 2009 dan gambar yang besar tu diambil pada May 16, 2009.


mf tidak melepaskan peluang untuk melepak tepi laut ketika berada di Perak ni. mf pergi lepak di Teluk Batik, Lumut! Wahh, ombak besar! Ramai tu memang ramai! Ingatkan nak snap banyak-banyak, tetiba nampak budak-budak photog, rasa segan pulak! Hehe, dan ada aksi paling lucah! ngeri di Teluk Batik! Ikan duyong spesis jantan ditemui tengah bersantai! Hahaha.


Haha, masa tangkap gambar ni, ada gadis (chumel! Muka macam wahida!) gelak-gelak, ada amoi kata, "Wahh, ini duyong laki-laki haa..". Hehe, mf memang sempoi je. Melayan je, ape nak kesah, bukan selalu pun jumpa dengan dorang.

Okay, ini baru kisah di Perak. Lepas seminggu lebih berada di Perak, mf terus menuju ke tempat asal! "Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu di Negeri Sendiri", Ya! Memang benar! Hujan batu ke, hujan kayu ke, Balik Pulau tetap dihati! Haha, entri untuk Penang nanti pulak!


01 June 2009 | 5 comments

Serendipity (2001) | Mediafire

Jonathan Trager and Sara Thomas met while shopping for gloves in New York. Though buying for their respective lovers, the magic was right and a night of Christmas shopping turned into romance. Jon wanted to explore things further but Sara wasn't sure their love was meant to be. They decided to test fate by splitting up and seeing if destiny brought them back together... Many years later, having lost each other that night, both are engaged to be married. Still, neither can shake the need to give fate one last chance to reunite them. Jon enlists the help of his best man to track down the girl he can't forget starting at the store where they met. Sara asks her new age musician fiance for a break before the wedding and, with her best friend in tow, flies from California to New York hoping destiny will bring her soulmate back. Near-misses and classic Shakespearean confusion bring the two close to meeting a number of times but fate will have the final word on whether it was meant to be.

Trailer



IMDB: Here

Download: Here

Subtitle: here

p/s: Nah! Serendipity! Heee, nak tau jalan cerita dia sikit-sikit, baca entri ini. Untuk gabungkan kesemua file-file tersebut, anda hanya perlu memuatturun software ini dan pilih "Join".