16 December 2007 | 0 comments

gOodbyE 2o07!!

Labels:
assalamualaikum to all muslim and peacE to the others =)

my 2o07

Jan - fuLL of sadnEss cOz bReak up with hEr..
Feb - dAmn lOnely dudEs..
Mac - 7 mAc? nOthinG fOr my birthdAy..





Apr - stArt a new jOb (with thE tiE dUdes, hAhaha)
May- dAmn tirEd causE of wOrk but i'm gOod with it cAuse i waLk my taLk..
Jun - Let mE think bOut it..
Jul - dAmn! my bOs sharE partnEr rUn away wiLL cOmpany incOme..
Aug - jObLess, dAmn it! i lOse my jOb jUst bEcausE tHat m****rf****r dAmn cArzy bOut mOney!
Sep - stArt dOing my fReeLancE..
Oct - QuitE gOod, cAn sUrvivE this lifE with my freeLancE =) and tHats mEan i waLk my taLk again..
Nov - timE to takE somE rEst..dAmn tirEd with aLL sh*t arOund mE
Dec - yUhuuu, timE fOr enjOying this lifE with aLL my buddy =) without any b*tch bEsidE mE =)

fOr mE, 2o07 is nOthing except the emO's years for mE..aLL thing i dO, dAmn sUcks, cause everytimE i dO my wOrk, it's remaining mE to hEr..maybE hard to accEpt it but, i learn something sincE i be K-Drama Addict (ahaks), "My Sassy Girl" - that cutE girL said, "If You Love Her, You Must Leave Her and Let Her Feel The Happiness". yaya =) right huh ;) so, what evEr happEn, lifE must gO on right? and maybe i'll continue my further study somewhere..sO, gOod bye my sadnEss yEar!! Let's start a new lifE!! cAiyOk2x!!

.muhamad.hadi.



22 October 2007 | 0 comments

Salam aidilfitri

Labels:

assalamualaikum wbt,

saya kira masih belum lewat lagi untuk saya mengucapkan salam aidilfitri buat semua umat islam tidak mengira dimana jua anda berada,

kepada sesiapa yang mengenali diriku, muhamad hadi bin ahmad, aDi tEnUk, fr3ak, ataupun yang baru mengenali diriku..

ku pohon seribu keampunan,
dari segala yang telah aku lakukan padamu,
dari segala kesilapan tutur kataku,
dari segala perbuatanku padamu,
yang pernah buat kau tersentuh,
yang pernah buat kau terasa,
sesungguhnya aku hanya insan biasa..

Insan biasa dibumi Yang Esa,

Andai kata terdapat luka dihati,
biarlah syawal ini mengubatinya,

yang jauh kita dekatkan,
yang dekat kita rapatkan,
yang hitam kita putihkan,
yang buruk kita baikkan..



moga-moga Dia membuka pintu hati kita semua,
Dia memancarkan Nur nya didalam sanubari kita..
agar menjadi insan yang lebih sempurna,
yang berjuang untuk Agama, Bangsa dan Negara..

bukankah kita semua adalah bersaudara?

aku pohon padamu, wahai sahabat,
maafkanlah segala kesalahanku,
halalkan makan dan minumku,
aku berharap dikau mempunyai hajat yang sama denganku,
agar tali persahabatan ini tidak pernah longgar,
apatah lagi putus..
sama-sama kita menjaga tali ini,
walaupun jasad sudah terbujur kaku,
kembali ke tempat asal,
tetapi ikatan masih tersimpul rapi.

aku akan sentiasa mendoakan kebahagiaan kalian,
walaupun kita pernah bermasam muka,
kita pernah tidak bertegur sapa,
kita pernah abaikan seketika,
tetapi, percayalah,
jika pohon yang nazak kita siramkan,
dengan kuasa-Nya dan usaha kita,
ia akan merimbun kembali..

buat pengetahuan semua,
aku memperkatakan ini bukan untuk kita,
tetapi demi kita semua..
aku pun maafkan dan halalkan semua yang punyai salah dan silap kepadaku,
yang zahir dan yang batin..

semoga aidilfitri ini memberi satu nafas baru,
untuk kita mengukuhkan tali silaturrahim antara kita..


01 October 2007 | 0 comments

Tips kejutkan orang bersahur

kalau nak kejutkan org bangun tidur esp sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond

tapi kalau still tak effect
1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau bleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dr tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempabumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia..bg ambik bau sikit

tapi kalau still tak effect gak...ni je la cara terakhir
1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin! hehehehehe


26 September 2007 | 1 comments

aLL bOut mE



Assalamualaikum w.b.t.

Hye all, how's life buddy?
actually, i'm not kinda good la today,
damn flu + lil fever ~ ! argh,

Eyt2, i just wanna ask u something la,
what do u know about l0s3r?

am i one of them? Hmm, i think, yes :D
i'm losing everything right now,

losing her,
losing job,
losing friend,
losing best friend,
losing life,

but, los3r will not always lose,
just because, lose just a part of life,
so if u Dare To Lose,
that's is the most important thing to be the good enterpeur..
am i right?

even i always lose, but i'll never end it up,
cause everybody doesn't know their pit stop,
so, we must learn + gain experience to build the future,
plan the future, create it! not just accept it :D

so? what's up man ~ ! never get down, cause this life is short, so just left the problem behind,
move on buddy!! if u see me right now, yeah! i'm cOol but i got lots of problem that never
be solve it :D but, what for i wasting my time think about that shit,
better i walk through the darkness and i sure, the sunshine is right there, in the end of the darkness..

:D
Posted by Picasa


25 September 2007 | 0 comments

hey there delilah @ diela :D

Labels:
assalamualaikum and good morning for all ~ !

hMm, actually, this song da release last year, but sekarang baru nk top (thx cik diela cause gimme the info *wink*)

when i heard the sonG, wahhh, damn good la the music (actually i like thiS kinda mUsic lohh), tetiba je, this sonG remind me to somebody..
somebody special ;) always beside me right now..

share the happineSs and sadness memory together,
somebody who can feel the sweet in this relationship,
somebody who always cheer up me,
somebody who always supporting me,
somebody who care about me,
somebody, somebody laa..

hehe,
so buddy,
try feel the shine in this song,


Hey there Delilah
What's it like in New York City?
I'm a thousand miles away
But girl tonight you look so pretty
Yes you do
Times Square can't shine as bright as you
I swear it's true

Hey there Delilah
Don't you worry about the distance
I'm right there if you get lonely
Give this song another listen
Close your eyes
Listen to my voice it's my disguise
I'm by your side

Oh it's what you do to me (4x)
What you do to me

Hey there Delilah
I know times are getting hard
But just believe me girl
Someday I'll pay the bills with this guitar
We'll have it good
We'll have the life we knew we would
My word is good

Hey there Delilah
I've got so much left to say
If every simple song I wrote to you
Would take your breath away
I'd write it all
Even more in love with me you'd fall
We'd have it all

Oh it's what you do to me (4x)

A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if
I had no other way
Our friends would all make fun of us
and we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way
Delilah I can promise you
That by the time we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame

Hey there Delilah
You be good and don't you miss me
Two more years and you'll be done with school
And I'll be making history like I do
You'll know it's all because of you
We can do whatever we want to

Hey there Delilah
here's to you
This ones for you

Oh it's what you do to (4x)
What you do to me.





argh! damn fEeling dowh!
this song is for someone, somebody,
if u feel this song is for u, yes, it's true dear
it's wrote for u, just like the bright from u
that always give the happiness to me..


thanks my dear, thanks a lot ;)
i'll never forget the memory between us,
u'll always in my heart, in my soul,
it's will never end ;)

{ muhamad hadi bin ahmad }


23 September 2007 | 0 comments

60 Advance Photoshop Tutorial

assalamualaikum ~ !

disebabkan aku bosan tadi, aku pun saje la ushar2 blog luar,
belek punya belek aku jumpa satu tutor yang betul2 cambest!

tutorial pecah kepala!! waahahaha,
gile kome, 60 tutor yg btul2 cambest, vector image ade, text effect, photo manipulation, siap dengan digital painting dowh!! pecahkan pale anda dan tambahkan skill anda (kita :D hehe)!!

hidUp graphiC!! yEahh!!



Silaturahim

Assalamualaikum pembuka bicara,
dipetang ramadan yang mulia,
bersama-sama kita merasa,
nikmat syawal yang akan tiba..

wah2x, baru 2 minggu posa da pikir nak raya kn? ehehe, tapi tu la, semakin bertambah umur kita, semakin hilang seri beraya.. kenapa? tak percaya? cuba sahabat bayangkan..

dulu,
  • time kita masih muda, time posa da cukup best! bley g terawih ramai-ramai
  • kita main mercun ramai-ramai
  • kita makan moreh yg dorang jamu time lepas terawih ramai-ramai
  • kita da sibuk da, kira duit raya.. yela, sehari seringgit, dah 30 hari, 30 hinggit tuu..
  • tapi kini da berubah..bila,

  • masing-masing dah belajar, dah susah nak jumpa
  • masing-masing dah merantau, bila nak jumpa
  • masing-masing lepak dengan family malam-malam, lagi susah nak jumpa
  • masing-masing buat hal sendiri, xnak bercampur ka?
  • btul tak? tapi tu la, nak buat macam mana, memang dah jadi lumrah kehidupan ini, sebab kita sentiasa berubah, ada yang sentiasa melangkah kehadapan, ada yang melangkah dengan perlahan, ada juga yang suka menoleh kebelakang.. (aku tatau aku yang mana)

    tapi, sejauh mana kaki kita berjalan,
    sejauh mana pengalaman dicari,
    sedalam mana ilmu dihati,
    seluas mana pemandangan dilihati,
    kita tak boleh melupakan silaturahim,
    yang telah terbina dan terpahat dalam diri,
    semoga sama-sama kita nilaikan,
    sejauh mana kita berusaha untuk menjaga tali ini,
    kerana diantara kita terdapat sekeping memori,
    yang tidak akan pernah luput hingga ke mati,
    dan akan terus bersemadi dalam diri kita ini..

    aku tetap aku,
    kau tetap kau,
    jangan biarkan daun jadi layu,
    jangan biarkan pohon jadi abu,
    walaupun kita banyak percanggahan,
    walaupun kita banyak perbedaan,
    kita tetap insan biasa,
    kita tetap makhluk ciptaan Yang Kuasa,
    aku akan terus berdoa,
    agar dirimu sentiasa bahagia,
    tanpa mengira dirimu dengan siapa,
    tanpa mengira tingginya darjatmu,
    tanpa mengira kaum dan agamamu,
    kita tetap makhluk-Nya.

    "Ya Allah ya tuhanku,
    kau ampunilah dosa-dosa ku,
    dosa-dosa ibubapa ku,
    dosa-dosa kaum keluarga ku,
    dosa-dosa sahabatku,
    kau peliharalah tali silaturrahim antara kami semua,
    sebagaimana kau memelihara tali silaturrahim antara sahabat-sahabat,
    yang sanggup mati kerana-Mu Ya Allah.."


    22 September 2007 | 2 comments

    Sejarah Kenapa Negeri2 di Utara Sem. Tak Kena Serangan Portugis

    Labels:
    Sejarah Kenapa Negeri2 di Utara Sem. Tak Kena Serangan Portugis...

    1508
    Alfonso De Albuquerque meyampaikan hasratnya kepada raja portugis untuk
    meluaskan pegaruhnya ke asia tenggara (melaka pusat perdagangan asia
    tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat.
    raja
    portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera (158 biji
    kapal, 15300 (anggaran) bala tentera

    1509
    Portugis menhantar perisik ke melaka untuk megetahui keadaan kekuatan
    pertahanan disana

    Oct 1511
    alfonso berjaya menawan melaka setelah berhempas pulas melawan 5
    pahlawan
    melayu terhandal (hang tuah, hang lekir, hang lekiu, hang jebat dan
    hang
    kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak alfonso, untuk menawan
    melaka
    serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar
    tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari
    itu
    dengan 5 Hang bersaudara..akhirnya dapat juga menawan melaka setelah
    hampir
    kecewa dan putus asa...

    1513
    setahun 12 bulan kemudian alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke kedah
    dan
    p.pinang, yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula
    rantau
    ini...

    Feb 1514
    alfonso menghantar perisik ke kedah dan pulau pinang untuk
    mengetahui kekuatan bala tentera di sana (Kedah dan p.pinang )
    mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar kedah dan
    pulau
    pinang untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan...

    Seminggu selepas Feb 1515
    Perisik balik ke melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso

    ....Dibawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan alfonso
    yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah:

    Perisik 1.2.3. > selamat pagi tuan (sambil bertabik)

    alfonso > selamat pagi

    Perisik 1 > Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan kedah
    dan
    pulau pinang

    alfonso > Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? (dengan nada marah)

    Perisik 2 > Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal
    Hang
    tuah, hang jebat, hang kasturi, hang lekir dan hang lekiu pun kita
    kehilangan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan kedah
    dan
    perlis yang mempunyai beribu ribu hang..

    Perisik 3 > Betoi tu tuan...antaranya hang sihat, hang buat apa, hang
    apa
    khabar, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak p mana, hang singgah
    dulu,
    hang gila,
    bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang macam-macam lagi hang ada kat
    sana .....

    Mendengar hasil risikan itu alfonso pun tak jadi nak pi serang kedah,
    Perlis dan Pulau Pinang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5
    pahlawan melayu
    Melaka amat ngeri......ini kan pula nak berhadapan beribu-ribu "hang".


    Kisah pertarungan Papa dan Mama

    Labels:

    Di sebuah Rumah Setinggan tinggallah sebuah keluarga dengan

    seorang anak lelaki, si Apit.

    Pada suatu malam si Papa nak menunaikan

    tanggungjawap kepada siMama.

    "Sayang, abang nak lagi, Yang". Pelawa siPapa

    disertai nafas ghairah.

    "Ya bang... tengok dulu si Apit, dah tidur ke belum?"

    Jawab siMama penuh kerinduan.

    Mendapat lampu hijau, si Papa terus teriak.

    "Pit... dah tidur kau pit?."

    "belum Papa... tengah baca buku."

    "Sudah...esok saja, dah malam, tidur!!!!"

    Perintah siPapa debfab tegas

    Kira kira 10 minit kemudian, si Papa teriak lagi.

    "Pit.... dah tidur kau Pit?

    "Belum...."

    Si Papa mengemaskan ikatan kain pelikat

    lalu keluar memarahi dan memukul si Apit.

    "Disuruh tidur....tidurlah!!!" sehingga kening siApit benjol.

    Esoknya di sekolah si Apit ditanya oleh gurunya,

    tentang benjol di keningnya. Berceritalah si Apit dari awal

    sampai dia dipukul papanya. Lalu gurunya pun mengajar Apit

    "Malam nanti..kalau ditanya lagi,kamu diam saja....ya."

    "Ya....cikgu". jawab si Apit.

    Malam tu, dia terdengar Papanya bersembang dengan

    Mamanya.

    "Sayang, apa kata kita ke syurga lagi."

    "Ya bang.....tengok dulu si Apit, dah tidur ke belum"

    "Pit.....dah tidur kau Pit?.Si Apit teringat pesanan gurunya, maka dia

    diam saja, daripada kena benjol lagi, dia pura-pura tidur.

    "Apit....dah tidur kau Pit?" ulang Papanya.

    Apit tetap diam. Kerana tidak ada jawapan, maka

    Papanya terus mematikan lampu.. jadilah gelap gelita.

    Si Apit ketakutan setengah mati, tapi daripada benjol, dia menahan

    ketakutannya.

    Terjadilah 'pertarungan' antara Papa dan Mama yang

    tidak diketahui oleh si Apit.

    Tak lama kemudian Apit terdengar suara Papanya..

    "Yang...abang nak keluar ni", termengah²

    "Ya Bang .. kita keluar sama-sama", dia dengar

    suara Mamanya menjawab.

    Dengan segera si Apit bangkit dan berteriak sekuat hati;

    "Apit nak ikutt.. Apit nak ikuuttt"

    Esoknya....Apit BENJOL lagi .......



    Snake Eyes?

    Labels:


    Assalamualaikum w.t.b dan salam sejahtera buat semua..

    Okay, 1st for all lets me introduce myself k? Okay, my reaL namE, muhamad Hadi bin Ahmad and just call me ady / fr3ak, atau lebih mesra dipanggil tEnUk (damn weirdo) wAhahaha ;)


    mE and myself --->


    • muhamadhadi

    • 21st years old

    • march 7, 1986

    • penang, malaysia + sitiawan, perak

    • likes to exploring all computer stuff, love to sleep ;)

    • i just be myself when u see i become damn crazy ~ ! wahaha, that's the real me.. and i just will be like that with someone who i feel damn cOol to hang out together ;)

    • i got the snake eyes ( cik beLL told me that ~~O sSssss ) hAHaha, but sorry, i hav' no snake tongue
    and that's all about me :D why fr3ak?


    f r e e . r e s p e c t . " love just like a tree " . a r t . k r a z i ?


    love just like a tree,
    mula-mula dia akan tumbuh berseri,
    kehijauan yang menyegarkan,
    setelah itu, dia memberikan kita buah yang lazat,
    hingga dapat membuat kita terleka seketika dengannya,
    selepas itu, kita terus menjaganya akan tetapi, ia akan layu dengan sendiri,
    daun-daun yang menghijau akan mula pudar,
    buah-buah yang lazat digantikan dengan cebisan-cebisan masam,
    batang pokok yang selama ini teguh berdiri kian reput,
    reput..reput dan semakin reput..
    begitulah cinta kalau tidak dijaga :D
    akan tetapi terdapat satu pokok yang tidak pernah layu..

    pokok yang dibajai oleh amalan-amalan mulia,
    pokok yang disirami oleh solat yang cukup sempurna,
    pokok yang dijagai dengan keimanan,
    pokok yang menuju ke jalan yang benar :D
    Cinta yang hakiki, Hanya pada-Mu, Ya Allah..



    16 September 2007 | 1 comments

    Doa Seorang Kekasih

    Tuhanku,
    Seandainya telah kau catat dia milikku, tercipta buatku,
    Dekatkanlah dia padaku,Satukan hatinya dengan hatiku,
    Titipkan kemesraan antara kami,Agar kebahagiaan ini abadi.

    Dan Tuhanku Yang Maha Pengasih,
    Seiringkanlah kami dalam melayari hidup,
    Ke tepian yang sejahtera.

    Tetapi Tuhanku,Seandainya telah Engkau takdirkan,
    Dia bukan milikku,Bawalah dia jauh dari pandanganku,
    Luput dari ingatanku,Dan peliharalah diriku dari kecewa.

    Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti,Berilah diriku kekuatan,
    Melontar bayangannya ke dada langit,Hilang bersama senja merah,
    Dan gelap pekat malam,Agar aku rasa bahagia,
    Walaupun tanpa dirinya.

    Dan Tuhanku Yang Tercinta,Gantikanlah yang telah hilang,
    Tumbuhkanlah kembali yang telah patah,
    Meskipun tiadakan sama dengan dirinya,
    Seandainya dia datang menemuiku &
    Cinta itu adalah cinta yang sejati dan suci,
    Seandainya dia pergi dan tiada menemuiku &
    Anggaplah cinta itu tidak wujud dari awal..

    Amin..