14 December 2010 | 9 comments

Penang Floral Fest 2010


Sebenarnya aku sendiri tak planning nak singgah sana, tapi orang kata punya nak cari aktiviti dan ada makhluk inform yang ada Pesta Bunga kat Botanical Garden, singgah la kejab. Rasanya, untuk penggemar bunga, pokok-pokok hiasan, bonzai boleh la singgah sebab bersepah kedai bunga dibuka.

Ingatkan Pesta Bunga ni sama macam apa yang dorang buat dekat Putrajaya, Floria yang siap dengan deco-deco yang cambest (Logo 1 Malaysia, Tenuk, taman-taman indah dan lain-lain)! Tapi ramalanku hampa belaka, yang ada hanyalah kedai bunga, dan sedikit hiasan yang nampak macam tak berapa nak menjadi. Ini saja yang dapat dikongsi bersama. + Terserempak dengan Enchek Luthfi - pemilik Gedung Kain Luth a.k.a Luth Textile! Hehe.




08 October 2010 | 6 comments

Startup Day Penang 18 & 19 Oct | Ignite Your Startup Tour

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Kini aku kembali setelah mati selama beberapa kurun. Kembalinya insan ini untuk membawa khabar berita yang aku dah kerja ditempat baru! Alhamdulillah.

Memang agak sibuk dengan tugas yang dikurniakan diberikan, tapi bila dah nama tanggungjawab, haruslah dijalankan dengan penuh sifat dedikasi (macam politicion you).

Sekarang ni aku memang agak sibuk dengan event "Startup Day Penang - Ignite Your Startup" yang akan berlangsung di Hotel Sunway, Bandar George, Pulau Pinang pada 18 dan 19 Oktober ini. Program ni sebenarnya untuk sesiapa yang berminat untuk berniaga, yang nak cari partner, yang nak cedok ilmu dari sifoo-sifoo dalam program mentor, dan lain-lain. Siri "Startup Weekend" ni dilahirkan bukan dari Malaysia, dan ni kali pertama dia buat kat Malaysia hasil ketekunan GEW Malaysia.



09 September 2010 | 1 comments

(DOWNLOAD) Lagenda Budak Setan 2010 DVDRIP


Kisah bermula dengan kenakalan Kasyah, seorang pelajar kolej yang sering membuli dan mengenakan pelajar lain, bersama beberapa rakannya. Sikap dan kenakalan Kasyah berubah dengan kehadiran pelajar baru, Ayu, yang menambat hati pemuda terbabit.
Hubungan Kasyah dan Ayu bertambah erat dengan bibit percintaan mulai bercambah. Pada semester akhir, Kasyah ke kawasan pedalaman bagi menjalankan kajian untuk tugasannya. Mereka tidak berhubungan dengan harapan Kasyah dapat menumpukan perhatian pada kajiannya.

Genre: Drama / Romance
General Release Date: 03 Jun 2010
Distributor: Golden Screen Cinemas
Cast: Farid Kamil, Lisa Surihani, Que Haidar, Raja Farah, Sheila Mambo
Director: Sharad Sharan
Release Name:Lagenda Budak Setan – [2010] DVDRip.x264.AC3-KaRL[JWG]
Size: 699 Mb
Quality: DVDRip – X.264 688 x 368 756kbps, LiNE audio – 192kbps VBR MP3
Runtime: 1 Hour 46 Minutes
Filename: Lagenda Budak Setan – [2010] DVDRip.x264.AC3-KaRL[JWG]
Subtitle: English

Download



16 July 2010 | 2 comments

Saat Arqam, Alya, Jabar dan Hani disatukan


Haha, ni bukan aksi-aksi threesome ataupun foursome. Sila buang isi-isi kuning dalam otak kamu. Ini hanya sedikit gambar perkahwinan adik dan abang, Mohd Arqam dan juga Abdul Jabar yang disatukan dengan pasangan masing-masing, Raja Aliya Khairunnisa dan Nurhani pada 27 Jun 2010 yang lalu di Pekan Salak, Sepang, Selangor.




Kisah 5 Sen



PETALING JAYA: Kerajaan pada Khamis mengumumkan kenaikan harga petrol dan diesel sebanyak 5 sen berkuat kuasa esok.
Ia adalah selaras dengan langkah kerajaan mengurangkan subsidi bahan api khususnya petrol, diesel dan petroleum gas cecair (LPG), serta gula sebagai langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat berkuat kuasa esok. - mStar Online

Sebelum tanggal 16 Julai, apa jasa 5 sen?

Aku rasa, yang paling top pun, masa "senang kira" dimana setiap pembelian yang melibatkan 1sen hingga 4 sen akan digenapkan menjadi 5 sen. Untuk lain-lain, Hacks sebijik (rasanyalah, sekarang dah tak tau harga gula-gula).



15 July 2010 | 6 comments

Setelah 2 Bulan Menyepi

Labels:

Setelah 2 bulan menyepi, kini aku kembali.

Aku tak kemana-mana pun. Hanya nak menikmati semester akhir kat kolej yang dah aku jejak selama 2 tahun setengah. Saat-saat akhir adalah saat-saat terindah sebab masa mula kita buat sesuatu, kadang-kadang kita terlalu excited, takpun terlalu benci. Dalam pertengahan, segala rasa ada dan waktu terakhir adalah waktu terindah.


01 May 2010 | 22 comments

Aku dan Novel - Cinta Sufi - Ramlee Awang Murshid


Akhirnya, penantian daku selama sebulan berbaloi! Novel Cinta Sufi karya Ramlee Awang Murshid yang terbaek! Ini adalah sambungan dari Trilogi Bagaikan Puteri.

Watak Utama: Laksamana Sunan (Saifuddin), Catalina, Puteri Kober Gandring, Pangeran Garitno (Taghut,Raja Roman).
Watak Pembantu: Bangsa Polip (Tariq, Luna dll), Panglima Awang Bagan, Hang Tuah, Renata, Aloinso, Leandro, Hang Lekiu
Watak Sampingan: Puteri Gunung Ledang, Makhluk Bayang, Bunian, Alfonso


Sinopsis


Pilu hati saat dikhabarkan suaminya gugur di medan perang, Catalina rebah tidak sedarkan diri. Sebaik terjaga, dia membicarakan hajatnya ke Hulu Melaka. Ingin mencari ‘lelaki bertanduk dua’.

Tanpa diduga, takdir menentukan Laksamana Sunan lelaki yang dicari Catalina. Malangnya, Laksamana Sunan bukan lagi wirawan. Kudratnya lenyap dan ditawan penjajah yang menakluk Melaka. Hampir dibunuh musuh, dia diselamatkan oleh cinta yang dipendam Luna.

Laksamana Sunan, Catalina dan Luna… bukan sekadar terperangkap dalam perjalanan yang berliku, malah terkurung dalam cinta segi tiga yang terlafaz dan tersembunyi.

CINTA SUFI
Sebuah kesinambungan trilogi Bagaikan Puteri, dipenuhi aksi pengembaraan dan pertembungan antara kebaikan dan kebatilan, yang nyata dan mistik. Disemarakkan lagi dengan rasa cinta dan pengorbanan.

Oh, sekali lagi abang Ramlee berjaya menerbangkan aku ke alam Kesultanan Melayu Melaka, ketika Melaka diserang oleh Portugis. Catalina, mendapat mimpi yang menyuruhnya pergi ke Hulu Melaka dan mencari lelaki bertanduk dua.

Bangsa polip yang tercatat didalam Cinta Sufi, berkemungkinan wujud hasil kajian penulis mesir, iaitu Muhammad Isa Dawud:-


29 April 2010 | 0 comments

(Youtube) Perlukan Teman Lelaki?

Mesej ini adalah khas untuk wanita-wanita yang teruk bekerja, letih untuk membuat kerja rumah, tidak ada duit untuk shopping, dan sebagainya.



Hahahaha!


22 April 2010 | 6 comments

Maybank Scampage / Remove!

Aku sebenarnya agak malas nak bersuara bab scampage ni, sebab dah bersepah orang buat. Hari ni dia masuk lagi, bertajuk, "Maybank Alert: You have 1 new security message".


URL asal yang dia re-direct dalam mail tu adalah ke,


http://www.reachthenations.org/Templates/maybank%20new/M2ULogin.doaction=Login.htm


21 April 2010 | 3 comments

(Youtube) Siapa Kata Lelaki Tak Pandai Jaga Anak

Ha! Siapa kata lelaki tak pandai jaga anak?





Sungguh comelkan? Hehehe.


18 April 2010 | 2 comments

(Novel) Saat Kau Kata Cinta - Anis Ayuni



Untuk penggemar novel, nama Anis Ayuni mesti tidak asing kepada anda. "Saat Kau Kata Cinta" - karya terbaru oleh beliau, dimana terletak ditangga yang ke-tiga carta MPHOnline selepas Layang-layang bertali kaca (Norhayati Berahim) dan 9 Nyawa (Ramlee Awang Murshid).

Sinopsis


MELIHAT gambar-gambar Nuril bersama Hijaz sewaktu percutian mereka di Paris membuatkan hati Darwina tersentak. Namun dia tiada kekuatan untuk menceritakan kepada Nuril hal yang sebenar.

Bimbang Nuril akan mengambil tindakan di luar jangkaan. Lalu, ‘direlakan’ episod cinta anak-anak sekolah antara dia dengan Hijaz berakhir dengan kehancuran.


Takdir menemukan Darwina dengan Azril. Lelaki itulah sandarannya untuk membina bahagia. Sedang hatinya diulit cinta, dia bertemu dengan Syafi sewaktu kunjungannya ke United Kingdom. Pertemuan yang tidak meninggalkan tanda di dalam hati kerana di tanah air sudah ada yang merindu.

Tanpa diduga, sekali lagi dia diuji. Bahagia yang diharap, derita yang tiba. Emosi Darwina menjadi seperti roller coaster apabila Azril rupa-rupanya berdusta dalam bercinta.

Kemunculan Hijaz setelah sekian lama menghilang membuatkan hati Darwina kacau. Lelaki itu tidak per nah jemu merayu jiwanya. Benarkah hadirnya Syafi sebagai penyelamat rumah tangga Hijaz dan Nuril?

Bagi pandangan aku, jalan ceritanya agak mudah untuk ditangkap tetapi yang menariknya, bila aku baca novel ni, rasa macam tengok drama kat tv pun ada. Hehe, mungkin disebabkan tidak serasi sangat dengan kisah cinta kot tapi tak kisahlah, janji aku baca :P

Watak Utama: Darwina
Watak Sokongan: Nuril (teman se-PLKN), Hijaz (cinta zaman sekolah), Azril (Lelaki Australia), Bapak Dia, Makcik Dia, dan hero dalam cerita ini, Syafi (bujang terlajak)
Watak Tambahan: Kelly (awek lama syafi), Umie (mak tiri Darwina), Anak makcik dia.
Tempat Kejadian: Negeri Sembilan, United Kingdom (teringat si arieza - gadis UK yang rajen buat contest)
Karya: Anis Ayuni
Keluaran: Alaf 21
Pemberi Pinjam: Sang Gadis! Haha

Hahaha, aku tak berapa nak ingat sangat. Biasalah, aku baca 'berepisod' sebab konflik yang agak kurang. Kalau konflik kuat, mesti laju aje sebab nak tahu apa yang akan jadi seterusnya.

Dengan jalan cerita yang lancar, ada tak orang TV nak adaptasikan novel ini ke drama TV? Kisah cinta antara 3 benua! Asia, Australia dan Eropah.

Nota I: Sudilah singgah dilaman blog beliau, Suara Hati Anis Ayuni.

Nota II: Cik Arieza ada buat Contest Hangit - Tee, Keychain dan macam-macam dari LONDON! LONDON TU! Hahaha! Free promotion takde gift ke?

Nota III: Toyota VIOS SPORTY memang menarik! Sapa nak hadiahkan kat aku!

Nota Sedih:




Aku masih lagi menunggu Cinta Sufi - Ramlee Awang Murshid yang aku order online kat KelabRAM pada bulan lepas. Aku masih menanti, tapi janganlah sampai aku dah balik banting baru nak sampai.


17 April 2010 | 10 comments

(VIDEO) Achik Spin Meninggal Akibat Kemalangan

KEMASKINI [Video Kemalangan]




Pemergian Allahyarham Din Beramboi pun masih terasa lagi, kini Abdillah Murad Md. Shari atau lebih dikenali sebagai Achik Spin telah meninggal dunia dalam sebuah kemalangan jalan raya berhampiran Perhentian Nilai pada jam 7 malam tadi. Kabarnya arwah dalam perjalanan pulang dari siaran langsung di RTM untuk program Hits 1 petang tadi.

MPV Toyota Estima yang ditumpang oleh Achik dikatakan terbabas dan melanggar papan tanda di lebuhraya dan arwah tersepit didalam kereta yang terbakar. Kawannya pula bernasib baik kerana sempat merangkak keluar dari kereta.

Salam takziah buat keluarga Allahyarham dan semoga roh Allahyarham ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah.


15 April 2010 | 1 comments

(Youtube) Setiap Kejayaan Lelaki, Ada Perempuan Belakangnya

Sungguh sibuk ber'dating' dengan laptop untuk menyiapkan report Internship, tak sempat nak taip apa-apa tentang peribadi (perlu ka?).

Lupakan bab aku, video ni aku rasa memang agak menarik! Khas buat para lelaki, kerana di setiap kejayaan seorang lelaki, ada seorang perempuan dibelakangnya. Juga di sebalik kejatuhan seorang lelaki, seorang perempuan ada dibelakangnya.

"The Girl Effect" - satu video yang tidak ada gambar, ataupun klip-klip gadis melayu yang seksi ataupun panas, tetapi hanyalah gumpalan perkataan yang penuh dengan maksud yang mendalam. Layan.




14 April 2010 | 8 comments

1 Malaysia | 1 Indonesia


Kalau di Malaysia, slogan 1 Malaysia ialah "Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan", manakala di Indonesia, slogan 1 Indonesia ialah "Masyarakat Dahulukan, Pencapaian Utamakan".

Logo pun hampir sama (yang berbeza cuma dari segi bendera didalam angka '1') dan tulisan "Malaysia/Indonesia". Siapa tiru siapa? Atau ada udang disebalik batu? Ada maksud disebalik simbol yang sama?

Tepuk dada tanya selera.


Nota: Untuk bacaan lanjut, rajinkan diri disini.


13 April 2010 | 1 comments

Kita Bebas Untuk Lakukan Apa Sahaja, Tetapi..

Kita memang bebas untuk lakukan apa sahaja, tetapi ingatlah satu perkara walau apa jua agama anda, kita sedang diperhatikan.


nota: Daftar IP Man 2 Kad Kredit GSC EON Bank dan menangi Samsung Jet Mobile Phone, Samsung Explorer B2100 dan tiket tayangan perdana. Untuk maklumat lanjut, lawati www.gsc-eonbankcard.com.


11 April 2010 | 1 comments

Negeri Sembilan Juara Piala FA 2010!

 Permainan yang mendebarkan, itulah yang boleh digambarkan setelah keputusan terikat 1 (satu) sama daripada separuh masa pertama hingga ke minit ke sembilan puluh. Perlawanan yang baik diantara kedua-dua pasukan walaupun beberapa kad kuning dilayangkan oleh pengadil. Syukur kerana tiada insiden-insiden yang mencemarkan prestasi bola sepak negara seperti adegan-adegan panas didalam stadium.

Banyak sepakan yang menarik tetapi kecekapan penjaga gawang kedua-dua pasukan telah mematahkan segala cubaan untuk menjaringkan gol. Keputusan terikat sehingga pengadil menamatkan masa tambahan dan sepakan penalti menjadi ukuran.

Negeri Sembilan menewaskan Kedah 5-4 hasil sepakan penalti yang mencemaskan!

Begitulah berita yang dipetik dari Penagih.net. Hahaha. Apa-apa pun, jang tetap juaro!

Walaupun aku bukanlah peminat tegar bola sepak, aku bukan seperti orang-orang yang terlalu hebat bermain bola sepak yang memandang bola sepak Malaysia terlalu hina. Masa aku tengok perlawanan Negeri Sembilan dengan Kedah tadi, ada sekumpulan anak muda (aku buat-buat macam tua) dengan penuh rilek berkata,

Wey, kita lepak kat kedai depan la. Kedai ni pasang bola Malaysia, bukan best. (untuk pengetahuan anda, pada waktu yang sama, rasanya ada match West Ham United dengan Sunderland kot).

Aku pun tak tau kenapa orang kita tak suka tengok bila ada bola Malaysia tapi kalau match Manchester United ka, Liverpool ka, Chelsea ka, meriah sakan kedai mamak! Sumpah aku tak paham! Malas nak membebel panjang-panjang sebab Enchek Luth dah karang topik yang sama dalam blog dia, sekian.

Nota: Untuk sesiapa peminat Slurpee @ 7 Eleven, korang join la contest video dorang kat http://www.slurpee.com.my/myfunniestslurpeevideo.php. Kalau menang tu 80 (korang) - 20 (aku), aci?


10 April 2010 | 1 comments

Pan Pacific KLIA

Salam sejahtera. Maaf kerana tiada sebarang kemaskini kerana ana bermusafir untuk berjumpa dengan para sahabat. Ini sedikit buah tangan untuk kalian.






Special thanks to Enchek Noor Shahrir + Gadis for the gear.


02 April 2010 | 8 comments

(UTUSAN) Din Beramboi Meninggal Dunia!


Telatah dia, gelak tawa dia, aksi-aksi terlampau dia semasa Raja Lawak, hiburan pagi di Era.FM slot Aznil dan Din Beramboi, Spontan dan macam-macam lagi sumbangan yang telah beliau korbankan untuk menghiburkan seluruh warga Malaysia telah tersimpan dalam memori. Menurut utusan, Din beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri telah menghembuskan nafas terakhir pada jam 12.30 malam Jumaat (2 April 2010).

KUALA LUMPUR 2 April - Pelawak popular dan penyampai radio Era, Mior Ahmad Fuad Mior Badri meninggal dunia di Hospital Selayang, lewat malam ini.

Allahyarham yang dikenali sebagai Din Beramboi menghembuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU) pukul 12.30 malam.

Menurut adik Allahyarham, Rozana Mior Badri, semua ahli keluarga berada di sisi Allahyarham kecuali ayahnya yang tidak dapat hadir.

Katanya, Allahyarham meninggal dunia akibat demam denggi berdarah yang menyebabkan beberapa organ badannya gagal berfungsi.

‘‘Jenazah abang saya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ehsan, Kepong di sini sebelum solat Jumaat,’’ katanya ketika ditemui di hospital itu, malam ini. - sumber
KEMASKINI - sumber

Din Beramboi selamat dikebumikan, lebih 500 hadir

KUALA LUMPUR 2 April – Pelawak dan penyampai radio terkenal, Din Beramboi, atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri, yang meninggal dunia awal pagi ini selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Ehsan, Kepong dekat sini pada pukul 11 pagi ini.
Lebih 500 hadir bagi memberi penghormatan terakhir mereka, termasuk ahli keluarga, rakan-rakan dan para peminat.


Ini adalah berita-berita mengenai Din Beramboi daripada laman GUA.


01 April 2010 | 6 comments

Fort Cornwallis, Padang Kota Lama, Penang



Entri ini sebenarnya dah lama patut dikarang, tapi disebabkan banyak urusan yang patut diselesaikan dahulu, maka lambatlah keluar. Hehehe. Ini semua ditangkap 6 Mac lalu, sewaktu bercuti bersama sang gadis di Pulau Mutiara.

Dari takde benda nak update, bantai saja! Layann


28 March 2010 | 2 comments

(Youtube) Flu Mask Fail!



Haha! Kalau aku jumpa awal video ni mesti best! Hahaha! Unik cara dia berfikir! Lepas tu buat muka tak bersalah! Hahahaha!




27 March 2010 | 1 comments

Aardvark: Berhenti dan Diberhenti


Sudut lawak dari Aardvark hari ini.

Soalan
vark:
A humorous Aardvark user shares a good joke to tell at a job interview:
Jawapan
Mike F.:
A guy walks into the human resources department of a large company and hands the executive his application. The executive begins to scan the sheet, and notices that the applicant has been fired from every job he has ever held.

"I must say," says the executive, "your work history is terrible. You've been fired from every job."

"Yes," says the man.

"Well," continues the executive, "there's not much positive in that."

"Hey!" says the guy as he pokes the application. "At least I'm not a quitter."

Haha, betul! Diberhentikan dengan meletakkan jawatan adalah dua perkara berbeza. Hidup ini memang dilingkari masalah tetapi jangan jadi pengalah!

Info Mengenai Aardvark



26 March 2010 | 5 comments

(Video) Tool Photoshop Paling Menarik!


Oh2, sumpah aku teruja tengok video ni! Bila mau keluar ni! Argh! Memang berita paling menarek buat para photoshopper walaupun aku sendiri dah kurang bermain dengan photoshop karena terlalu sibuk menguruskan ikan-ikan. Hehe.

Sekarang ni, kalau untuk buang benda-benda yang tak patut, aku pakai clone tool je. Jarang guna healing tool. Tapi kalau dah ada benda ni, mesti lagi cambest! Hanya perlu pilih je benda alah yang nak dibuang, langsung jadi je.

Inilah diantara contoh yang korang boleh buat dengan tool ini,


22 March 2010 | 14 comments

Iklan Kreatif Kempen Anti Rokok


Kali ini, entri untuk diri sendiri dan orang-orang yang terlibat dengan tajuk diatas, "Perokok". Aku tak mau cakap banyak-banyak sebab hari tu dah panjang lebar bebel, yang penting, aku boleh je kawal rokok tu kecuali masa betul-betul stress.

Ini antara iklan-iklan yang wajib perokok tonton:-


18 March 2010 | 19 comments

(UPDATE) My Name Is Khan 2010 | Download


Apa kes cerita hindustan kat sini? Hahaha! Lantak! Aku nak bubuh jugak! Diharap semua yang rasa cerita ni sama macam cerita hindi lain, buang saja tanggapan itu macam korang buang tanggapan untuk filem "Slumdog Millionaire".


16 March 2010 | 12 comments

Oh Tidak! Ibubapaku Ahli Facebook


Tajuk diatas sungguh tipu. Sila percaya. Sungguh mudah bagi ibubapa untuk mengambil tahu hal-hal kamu dengan kewujudan facebook. Dari segala aspek dia mengambil tahu, dengan siapa kita berkawan, apa aktiviti kita, dimana kita semalam, apa yang kita tengah lakukan dan sebagainya.

Tergelak aku tengok gambar-gambar kat dalam http://myparentsjoinedfacebook.com.


10 March 2010 | 4 comments

Puisi: Hina Jijik Jelik

Labels:

Pandanglah aku dengan hina,
dengarlah segala keburukkan aku,
hidulah bau-bau najis pada aku,
Kajilah kejelikkan diri aku

Aku peduli apa.

Cerminkan diri kamu,
cerminkan masa lalu kamu.
Cerminkan segala daki-daki yang telah terkambus dahulu.

Ya, cerminkan.
Cerminkan.

Jika terasa sempurna,


04 March 2010 | 3 comments

Pengimport Ikan Boikot Tiga Hari | Kotak Ikan Berinsulasi



Sebenarnya, aku pun tak tahu pasai apa boleh jadi besar macam ni. Ingatkan kapal saja-saja tak jalan, dan bagi aku, Alhamdulillah kerna tugasku jadi ringan la sikit. Harga ikan ditempat kalian melambung? Aku sendiri tak tahu sebab aku sekarang memancing ja (hobi baru! Haha). Bising sini sana tentang kotak ikan berinsulasi, nak tahu?



12 February 2010 | 6 comments

Spesis Wanita Yang Digeruni Pasangannya

Labels: , ,

Dilema seorang lelaki yang mempunyai pasangan dan belum berkahwin? Ini diantara dilema-dilema yang pernah aku alami sewaktu dulu (artikel ini disalin dan rasa macam ada kena mengena saja, hahaha). Sekarang? Suka hati aku nak buat apa, dan suka hati dia nak buat apa! Selagi tidak terikat, aku tidak mahu mengawal setiap gerak-geri dia tapi bila dah terikat,
"Duduklah kamu didalam sangkar ini! Hahaha!"
 Okeh, sambung artikel yang disalin ini!



Dia Tahu Semuanya


Ada perkara-perkara yang kita sembunyikan dari si dia, tentang hal-hal peribadi, keadaan sekeliling kita - disebabkan bukannya 24 berkepit (kalau dah kahwin itu lainlah). Akan tetapi dia tahu serba-serbi tentang kita! Pelikkan?


08 February 2010 | 8 comments

(Video) Tahi Bintang / Meteor


Erk! Ini tidak ada kena mengena dengan puisi Bintang Jatuh daripada puan fynn jamal! Ini betul-betul punya tahi bintang / shooting star / meteor.

Korang pernah dapat peluang tak menyaksikan alam ghaib tahi bintang? Selama aku hidup ini, aku dah berpeluang menyaksikannya lima (5) kali.

Ini adalah video kompilasi tahi-tahi yang jatuh! Hehe.


07 February 2010 | 11 comments

(Video) Facebook Berwajah Baru

Labels: , ,

Lebih ringkas dan lebih kemas, itulah yang aku dapat kata tentang Facebook kini. Rasanya tak semua orang dapat menikmati benda yang sesejuk ini, kerana ada insan-insan yang komen,

"Eh, aku tengok sama ja".

Apa yang terbaru?


05 February 2010 | 13 comments

Liwat: Anwar & Saiful


Oh, Februari kita panas dengan aksi-aksi lucah secara terbuka. Ini cerita bukan tentang tokwan yang ditangkap port gay tetapi kes liwat-meliwat antara DSAI dan Saiful.

Bayangkan, anda berada dengan seorang insan pangkat pakcik-pakcik didalam sebuah kamar yang tiada penghuni. Meja makan itu diam terkedu mendengar,


03 February 2010 | 4 comments

Kehidupan dan Keyboard

Labels:

Jika hidup ini boleh dikawal dengan sepotong keyboard,

Ctrl + Z
Patah balik masa lalu, buat perubahan yang dapat menukar segala peristiwa sekarang dan yang akan datang

Backspace
Dapat juga aku perbetulkan balik semua kesilapan aku


02 February 2010 | 10 comments

MAMU - Raja Lawak 4 Minggu 5 - Makanan Malaysia



Kalau SEPAH beraksi dipentas ke tujuh untuk persembahan terbaik dengan lagunya, kali ini mungkin MAMU punya masa pula!

Untuk Raja Lawak Ke-Empat, aku rasa MAMU dengan ALEX, nampak agak menarek. Yang lain? Err..paham-paham jelah!


Hello Cameron Highland!


Lama benar aku tak pergi melawat Malaysia. Nak berblogging pun sibuk, tambahkan lagi nak Cuti-Cuti Malaysia! Hahaha.

Semuanya bermula dari hari sabtu hari tu, aku memang plan nak lepak dengan gadis tapi tak tau kat mana. Suddenly both of my sis said they wanna go ~shopping at The Mines. Si gadis pun tetiba kata memang nak ajak lepak The Mines. Memandangkan dorang tak pernah lagi berjumpa (tini dah, ecah belum, anis laaagi belum), aku ajak la lepak sekali. Hahaha, selambe gi dating bawak kakak tu! Hahaha. Kira okay la tu dari si gadis, ajak aku dating dengan Anuar Family hari tu!

Aktiviti untuk hari sabtu?


21 January 2010 | 6 comments

Semalam Dan Lirik | Steelheart - She's Gone



Entri kunci mengingatkan aku kepada lagu ini, suatu lagu ketika zaman remaja yang sampah! Tetapi apa gunanya aku meraung dan melutut kepada insan bernama perempuan, itulah kesilapan aku pada waktu itu. Hidup umpama tak bertuhan, sampah! Bodohkan?


20 January 2010 | 3 comments

Seni Khat dan Ambigram - Awangpurba



Aku sendiri bukanlah pencinta seni khat dan aku memang tak tahu apa tu ambigram tetapi selepas melihat hasil-hasil awangpurba, hati mula terdetik dengan keunikkan hasil khat dan ambigram olehnya.

Ini diantara hasil-hasil karya beliau.



Aku sendiri tak kenal beliau secara peribadi ataupun bersembang dengannya / komen karyanya, akan tetapi serius aku teruja benar dengan segala karya-karyanya. Memang agak unik! Semoga ada rezeki aku bila tiba 'peristiwa itu' untuk aku mengupah beliau membuat khat untuk kad jemputanku nanti. Hee.


19 January 2010 | 6 comments

Contest Oh Kunci! by Arieza




Oh Kunci,
Setiap butiran terdapat maksud yang berbeda,
Setiap lengkukkan ada maknanya,
Lentikkan ditubuhmu itu mengingatkan aku tentang sesuatu,
Pengalaman yang tidak akan datang semula,
Perkara yang paling jauh dengan kita yakni peristiwa lalu.

Oh Kunci,
Teringat aku tentang pintu ke Syurga,
Teringat aku tentang rumah ayah bonda,
Teringat aku tentang hati si dia,
Teringat aku tentang rumah bujangku di Pulau Mutiara,
Teringat aku tentang motor burukku yang menjelajah separuh daripada Semenanjung Malaysia,
Teringat aku tentang keperitan hidupku yang lampau.
Teringat aku tentang segalanya,
Semua itu hanya tentang dirimu.

Kunci ke syurga - Amalan.
Kunci kebahagiaan - Ayah Bonda
Kunci hatinya - Si Dia
Kunci kisah lalu - Balik Pulau, Pulau Pinang,
Kunci penghijrahan - KRISS PDU 2527,
Kunci kebangkitan - bangkit dari lembah kehinaan akibat insan bernama perempuan,
Aku sentiasa menyimpan semua kunci itu didalam hati dan jiwa ini,
Agar aku dapat membuka segala pintu yang akan ku tempuhi dimasa akan datang,
PENGALAMAN ADALAH GURU SEJATI.

Pengalaman = Master Key! Aku mahu masterkey itu cik ab! Tak kira! Hahaha




Photo Contest - Cik Ros



Daripada menjadi laman se-sawang (website - erk!), hasil manipulasi diambil khas buat Cik Ros. Hahaha,

Sudikanlah dirimu memberi ruang untukku menyelit entri ini yea cik ros.

Jika orang lain taruk gambar yang enjoy, happy, nice, clean, aku kembalikan wajah drakula-ku.


Daftar Pemilih - Aku Belum!



Seramai 4.39j layak mengundi belum daftar sebagai pemilih

sumber dari Utusan Malaysia Online.

PUTRAJAYA 18 Jan. – Kira-kira 28 peratus atau 4.39 juta penduduk negara ini yang berusia lebih 21 tahun dan layak bergelar pengundi masih belum mendaftar sebagai pemilih sehingga akhir tahun lalu, dengan 65 peratus daripada mereka adalah bumiputera.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, daripada jumlah itu, Selangor mencatat jumlah yang paling tinggi iaitu seramai 787,000 orang, diikuti Johor (605,000), Perak (526,000) dan Sarawak (473,000).

"Pada pengamatan saya, majoriti iaitu 65 peratus mereka yang belum berdaftar ini terdiri dari kalangan bumiputera, iaitu kaum Melayu dan kaum-kaum etnik di Sabah dan Sarawak kerana mengikut nisbah penduduk juga kaum bumiputera adalah kaum yang paling ramai.

"Daripada jumlah borang pendaftaran yang diterima baru-baru ini juga didapati lebih ramai belia daripada kalangan bukan bumiputera yang mendaftar,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sehingga akhir tahun lalu, jumlah pengundi berdaftar di negara ini adalah 11.08 juta orang, berbanding jumlah keseluruhan mereka yang berumur 21 tahun ke atas adalah 15.47 juta orang. - Bernama

Korang dah daftar sebagai pengundi? Aku belum! Hahaha, sebab apa?


17 January 2010 | 12 comments

Orange Blogger Layout

Labels: ,


Rasanya, dah berapa bulan dah nak tukar baju blog ni, akhirnya, inilah jadinya. Ada 2-3 layout yang dah buat tapi tak berminat. Hahaha.

Apa yang aku buat dengan layout ni?


15 January 2010 | 14 comments

Khas Untuk Bumiputera a.k.a Melayu! - Fynn Jamal

[PESANAN: Ini bukan saya yang cakap, tapi ini Fynn Jamal yang cakap! Tapi demi tuhan, ini juga menjadi asas hidup aku! Bukan niat mencilok, hanya digunakan sebagai kata-kata hikmat kerana penulisan aku agar berterabur. Terima kasih. ]

[MAKLUMAN: Kepada sesiapa yang masih tidak faham penulisan Fynn, gaya penulisannya berbaur kritikan, hayati sebelum menuduh aku asabiyah]

[Link Asal]

ada banyak cara untuk masuk syurga dua tiga menjak ini.

1) bunuh.
korbankan seluruh ahli keluarga terutama yang nampak dalam agamanya.
penggal kepalanya dan tanamkan jauh dari tubuh dicerai darinya.

2) bom.
binakan dinamit yang mampu meletupkan keluasan 200 meter persegi.
cari kawasan yang sesak dengan manusia2 yang sibuk dengan duniawi.

3) bakar.
pergi pada bangunan2 suci mereka yang lain dari fahaman kita semua.
mulakan chaos yang dipuncakan dari arson, kerana amarah adalah api marak menyala.

kita semua akan masuk syurga!!!!


14 January 2010 | 4 comments

Google Translator Failed! Malay Translation


Hahahaha! Aku pun tak tau macam mana boleh jadi macam ni! Sebenarnya aku tengah buat assignment, dan disebabkan malas, aku guna la Google Translator. Tup-tup dengan selamba kodok dia buat lawak dengan aku. Langsung tak jadi nak buat keja! Hahaha.

Macam mana dari Malaysia jadi India! Aku pun pening! Hahahhahaa, tau la semangat #1Malaysia dimana-mana saja. Hehe.

Setelah membuat kajian sikit dengan enchek sepang, kalau 'D' tu dikecikkan, dapat la "in Malaysia", takpun buang koma "," tepi Malaysia tu. Hahahaha.

Itu yang ada kata-kata hikmah, "Never Trust Anybody". Hahahaha. Aku dalam proses membaikpulih layout orenku. Hehe.


11 January 2010 | 2 comments

Entri Khas: Megat - Blogger We Care

BLOGGER WE CARE - Jika Perdana Menteri kita baru melancarkan Klinik 1 Malaysia, bro hydir telah melancarkan "Blogger We Care" yakni program dimana bantuan diberikan kepada blogger-blogger yang menghadapi masalah. Tercetusnya idea ini setelah bro megat (diantara blogger yang agak terkenal) telah menghadapi masalah peribadi yang agak serius. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lawati entri ini.



04 January 2010 | 9 comments

Persatuan Nelayan Negeri Perak (PENGGERAK)



Ada apa dengan persatuan ini? Apa kena-mengena dengan aku? Kenapa aku kat sini? Aku berenang pun tak reti ada hati nak jadi nelayan!